Acasă Economic-Financiar OUG la Codul Fiscal: nu toate tichetele cadou rămân scutite de contribuții

OUG la Codul Fiscal: nu toate tichetele cadou rămân scutite de contribuții

DISTRIBUIȚI
Guvernul a aprobat ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal. Principalele prevederi sunt:
1. Se clarifică tratamentul fiscal aplicabil veniturilor de natură salarială neimpozabile şi care nu se cuprind în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii în cazul celor primite în baza unor legi speciale şi/sau finanţate din buget în sensul neimpozitării şi neincluderii în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii a contravalorii serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora acordate de angajator, în măsura în care valoarea totală a acestora, într-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nu depăşeşte nivelul unul câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate, pentru aplicarea unui regim fiscal unitar tuturor beneficiarilor unor astfel de avantaje.
2. Anexa II privind jurisdicțiile necooperante se aulează și în privința Anexei I, se precizează tranzacţiile care intră în sfera de aplicare, respectiv faptul că măsura se aplică pentru tranzacţiile efectuate începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi numai în situaţia în care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzacţii care nu au un scop economic.

3. În cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi agricole impuse pe baza normelor de venit în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, se propune ca termenul de depunere a declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fâră personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale să fie până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent.

4. Se propune ca în 2021 termenul de depunere a declarației anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică și entități supuse regimului transparenței să fie data de 15 aprilie (este vorba despre cele de la art 107. alin 5 și art 125 alin. 4 din Codul Fiscal – aici intră, de exemplu, asocierile, cu excepţia celor care realizează venituri din activităţi agricole impuse pe baza normelor de venit)

5. Se modifică anumite prevederi pentru a putea fi implementat noul plafon de 4,5 milioane lei pentru sistemul de TVA la încasare, precum și pentru instituirea posibilității exercitării opțiunii pentru aplicare oricând în cursul anului.

6. Tichetele cadou acordate cu alte ocazii decât Paște, Crăciun, 8 martie, 1 iunie, nu vor mai fi scutite de contribuții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.