Acasă Social S-au nenorocit: 45 de studenți ai Facultății de Drept din București vor...

S-au nenorocit: 45 de studenți ai Facultății de Drept din București vor fi exmatriculați

DISTRIBUIȚI

Facultatea de Drept din București anunță decizia Decanului şi a Consiliului Facultăţii de Drept de a propune Rectorului Universităţii din Bucureşti exmatricularea a 45 de studenţi care au conlucrat în vederea fraudării unor examene din sesiunea de iarnă 2021 a anului I

Ca urmare a sesizărilor formulate de o serie de studenţi, sesizări însoţite de dovezi certe, pertinente şi concludente cu privire la fraudarea unor examene în sesiunea derulată în luna februarie a.c., Consiliul Facultăţii de Drept şi Decanul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti vor înainta Rectorului Universităţii din Bucureşti propunerea de exmatriculare a 45 de studenţi din anul I.

Studenţii pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfăşurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor şi rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susţinute online în luna februarie 2021.

În şedinţa Consiliului facultăţii din data de 25 februarie 2021 au fost discutate sesizările, s-au examinat probele şi au fost ascultaţi toţi studenţii care au dorit să îşi exprime punctul de vedere cu privire la acuzaţiile care li se aduc. În urma acestei şedinţe, în cursul zilei de astăzi- 26 februarie 2021- membrii Consiliului şi-au exprimat opţiunea cu privire la propunerea de exmatriculare, propunere adoptată cu o largă majoritate.

În conformitate cu Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor, Decanul Facultăţii de Drept va anula rezultatele obţinute de studenţii în cauză la examenele pentru care s-a dovedit implicarea lor în fraudă. Totodată, Consiliul Facultăţii de Drept a hotărât ca, exceptându-se impedimente sanitare certe, începând cu sesiunea din vara anului 2021- deci actualul an universitar-, examenele şi colocviile din toate programele de studii ale Facultăţii de Drept să se desfăşoare faţă în faţă, chiar dacă activitatea didactică (cursuri şi seminare) va continua online.

Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti transmite opiniei publice că decizia de a propune exmatricularea a 45 de studenţi a fost una extrem de grea prin implicaţiile sale atât asupra studenţilor pentru care s-a propus exmatricularea şi a familiilor acestora, cât şi asupra întregului corp profesoral şi a tuturor celorlalţi studenţi ai Facultăţii noastre. Prin dimensiunea sa, aceasta este o decizie unică în istoria Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Totodată, unicitatea acestei decizii exprimă şi importanţa sa prezentă şi viitoare pentru Facultatea de Drept, pentru Universitatea din Bucureşti, pentru întregul sistem de învăţământ juridic superior, dar şi pentru societatea românească în ansamblul său.

Prin această decizie, conducerea Facultăţii de Drept îşi asumă o alegere foarte clară între just şi injust, între fapte dovedite şi declaraţii fără acoperire, între adevăr şi minciună. Această decizie este o expresie a curajului de spune NU fraudei la examen. Reprezintă o decizie grea, dar justă, o decizie bazată pe dovezi incontestabile. De asemenea, este decizie care exprimă fără niciun dubiu faptul că Facultatea de Drept, facultate etalon a învăţământului juridic superior din România, nu tolerează frauda în rândul studenţilor care au început un drum lung şi greu pentru a desăvârşi o carieră de jurist.

În faţa fraudei evidente, incontestabile, a închide ochii înseamnă să distrugi spiritul dreptăţii care ar trebui să caracterizeze atât mediul academic, cât şi întreaga comunitate a juriştilor.

Într-un mediu social sănătos din punct de vedere moral, cum ne dorim să fie comunitatea academică a Facultăţii de Drept din Bucureşti, ataşamentul pentru respectarea regulilor trebuie să învingă tentaţia de a le încălca prin facilităţi tehnice. Pentru a putea contribui la înfăptuirea dreptăţii în societate, juriştii trebuie să se formeze pe căile dreptăţii, iar sancţiunea legii trebuie să fie dusă la bun sfârşit, altfel legea rămâne literă goală şi o simplă unealtă a celor care dispreţuiesc dreptatea.

Facultatea de Drept îşi reafirmă angajamentul ferm pentru salvgardarea unor valori fundamentale precum corectitudinea, rigoarea şi echitatea în recunoaşterea meritului academic. Respectarea consecventă a acestor valori, esenţială pentru funcţionarea justă a oricăror mecanisme sociale şi pentru promovarea competenţei în orice domeniu profesional, este cu atât mai importantă în procesele de evaluare a performanţei universitare şi de formare a viitorilor făuritori ai justiţiei şi profesionişti ai dreptului.

Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti îşi manifestă încrederea că societatea românească, mediul academic, studenţii facultăţii şi mediul juridic susţin aceleaşi valori şi principii şi vor colabora pentru întărirea unei societăţi deschise şi democratice.

Justiţia se învaţă din şcoală. Dacă şcoala de drept însăşi nu este fermă cu privire la valorile dreptăţii şi echităţii, justiţia nu se poate înfăptui în societate.”, anunță Facultatea de Drept.

7 COMENTARII

  1. Nu s-au nenorocit studenti astia care au copiat decat daca toti copiaza si numai astia au fost prinsi si exmatriculati,este ca in cazul unor politicieni care dupa ce au fost condmnati foarte putin in raport cu fapta dovetita in instanta cu acte semnate de ei si nici nu au dat bani inapoi (prejudiciul creat statului)nu au contestat fapta penala ci faptul ca si alti colegi de-ai lor din alte partide care au la activ fapte mai grave decat ei nu au fost condamnati nici macar cu suspendare,adica asa de ochi lumi.
    Altfel la ce decizii au dat foarte multi judecatori,decizii dalea care daca ai furat o gaina sau produse in valoare de 100 de lei din magazin iei 5 ani cu executare si daca ai furat de 20.000 de lei dar esti politician avocatul tau spune revoltat(ce domnule asta este furt?),tocmai pentru ca in lumea lor astia fura de milioane,vand fabrici pe nimic,le sterg privatilor datorii catre stat de zeci sau sute de milioane de euro,merg beti si drogati cu masina pe contrasens si omoara oameni nevinovati si nimeni nu pateste nimic pentru ca uni judecatori sunt mai presus de legea tari pe care o calca in picioare aplicand legea lor.

  2. Pentru d-astia e necesara S.I.I.J. Ca sa faca ordine printre cei care deja au fentat examenele si au ajuns la ciolan, iar acum se conformeaza ordinelor Binomului, Trinomului, etc.

  3. Da este nevoie de un for care sa judece greselile magistratilor dar nu de Sectia speciala infiintata de Dragnea care este un for politic ce raspunde la comenzi politice.CCR a si spus ca exista 4 astfel de foruri.Cel mai corect ar fi la noi niste jurati numiti aleatoriu din societatea civila neregimentati politic.

    • Mei boobyță, mei, tu ai numele ca cățelu’ meu! …și mintea tot la fel. Cap ai, minte nu-ți mai trebuie… Trebuie „decît” să te uiți la TV. La Oreste-„Oblio”, de preferință… CoVidu’ și arahatu’ ce mai fack? …sănătoșei, sănătoșei?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.