Home Economic-Financiar Painea se poate scumpi cu 25%

Painea se poate scumpi cu 25%

DISTRIBUIŢI

Peste mai putin de doua luni, romanii vor plati cu 1.000-1.500 lei mai mult pentru painea de 350 grame. Noul pret de referinta stabilit pentru graul din productia interna, 5.000 lei/kg, va cantari greu in costurile de productie a painii si a produselor de morarit. Specialistii din domeniu sustin ca, in cazul in care acesta va fi nivelul practicat pe piata, painea se va scumpi in medie cu 25%.

Saptamana trecuta, in cadrul Consiliului pe produs, a fost stabilit pretul de referinta pentru graul din productia interna a acestui an, la nivelul de 5.000 lei/kg (0,5 RON). Majoritatea voturilor date in cadrul acestei organizatii a inclinat balanta in favoarea acestei variante, desi procesatorii si comerciantii – reprezentati si ei in consiliu – au inaintat un pret de 3.200 lei/kg. Pretul de referinta va fi aprobat ulterior printr-un ordin al ministrului agriculturii.

Consiliul pe produs include 34 de membri, din care 17 din partea producatorilor agricoli, iar restul sunt procesatori, comercianti si depozitari. Reprezentantul Ministerului Agriculturii nu voteaza, dar, la egalitate, decide ce hotarare va fi luata.

Pretul de referinta, un nivel orientativ de la care incep negocierile intre producatori si comercianti, ii multumeste pe agricultori, dar ii dezavantajeaza pe reprezentantii procesatorilor, care au anuntat ca majorarea pretului la grau – cumparat in acest moment cu 3.700 lei/kg, inclusiv transportul – va atrage dupa sine scumpirea painii cu 25%.

Importurile, mai ieftine

-Acest pret de referinta nu este justificat. Putem aduce grau de panificatie din Ucraina, al carui pret, dupa ce platim si 25% taxe vamale si achitam si transportul, nu depaseste 4.700 lei/kg. In plus, reprezentantii producatorilor ar trebui sa stie ca pretul de referinta nu este obligatoriu si ca valoarea graului este stabilita de cererea si oferta din piata. Pot sa afirm ca, in proportie de 99%, nu se va practica pretul de 5.000 lei/kg-, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului procesatorilor Rompan.

Popescu a mai precizat ca, in acest moment, pretul maxim platit pentru un kilogram de grau din productia interna este de 3.700 lei, dar a atras atentia ca preturile la cereale sunt maxime in luna iunie a fiecarui an. Presedintele Rompan este convins ca si producatorii agricoli vor fi dezamagiti de decizia luata in Consiliul pe produs atunci cand vor vedea ca nu se ingramadeste nimeni sa le cumpere graul cu 5.000 lei pe kilogram.

Nivelul de referinta – -carlig- in negocieri

Nici producatorii agricoli nu sunt foarte convinsi ca-si vor vinde marfa la un pret stabilit prin ordin al ministrului. -Este posibil ca nivelul sa creasca sau scada, in functie de calitatea graului-, ne-a declarat Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Acesta apreciaza insa ca pretul de referinta va functiona ca un -carlig- in negocierile purtate cu procesatorii: -Cand negociem pretul, si morarul imi ofera 4.000 de lei, eu scot ordinul si ii arat ca nu pot sa accept atat de putin in comparatie cu cat scrie acolo. Nu accept, si negociez mai departe, eu cer 5.000, iar el imi da 4.500. Si tot asa…-.

Radulescu ne-a explicat si cum s-a ajuns la acest nivel al pretului de referinta: 4.500 de lei reprezinta cheltuielile de productie, iar 500 de lei – profitul pe kilogram.

Reprezentantul producatorilor le sugereaza procesatorilor sa-si ia gandul de la graul din import. -La inceputul anului viitor nu vor putea importa grau la mai putin de 7.000 lei/kg. Stocurile de grau – atat ale Romaniei, cat si cele la novel mondial – sunt cele mai mici din ultimii ani. Daca in mod normal la aceasta data Romania avea 1,5 milioane tone, acum nu se mai pot baza decat pe 200.000 – 250.000 de tone. In plus, graul din recolta acestui an – care s-ar putea ridica la doar 3,5 – 4 milioane de tone, fata de cele 7 milioane de anul trecut – va putea fi folosit pentru panificatie abia dupa 15 august-, spune Radulescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.