Acasă Economic-Financiar Partea goala a paharului Fitch

Partea goala a paharului Fitch

DISTRIBUIȚI

Entuziasmul generat in randul oficialilor romani de vestea aprecieri calificativelor acordate de Fitch Ratings este temperat de o analiza a situatiei economice concrete din tara noastra, realizata de aceeasi agentie. Analistii Fitch nu au putut sa nu remarce diminuarea riscurilor legate de posibilitatea finantarii deficitului bugetar, in urma cresterii rezervelor internationale de la BNR, si au apreciat corespunzator determinarea Romaniei de a-si onora obligatiile externe de plata, insa paharul nu este nici pe departe plin. Noile ratinguri acordate de Fitch vor spune investitorilor ca Romania s-a indepartat de zona tarilor cu risc inalt, insa analiza agentiei arata ca stabilitatea financiara este inca vulnerabila, putand fi oricand fisurata de amanarea reformelor structurale reale si de indisciplina financiara tolerata de stat.

Obiectivele de integrare europeana si aderare la Alianta Nord-Atlantica sunt semne certe ca programul de reforma nu va putea fi abandonat de guvern, insa vizavi de ritmul in care acesta din urma va lucra pentru a se dezbara de vechile probleme ce afecteaza economia agentia Fitch mai are insa indoieli. Analistii sai remarca disparitia deficitelor cvasifiscale din sistemul bancar, insa constata mentinerea lor in sectorul intreprinderilor de stat.

Studiul Fitch avertizeaza ca, in vederea sustinerii bugetului, sunt necesare unele progrese la nivelul programului de reforma. Un alt semnal de alarma este reprezentat de sistemul legislativ slab, birocratia si coruptia, care tin departe investitorii, in timp ce sporirea nemultumirilor de ordin social prezinta un pericol pentru derularea procesului de restructurare.

Pe ansamblu, Fitch anticipeaza ca, desi reformele vor continua in directia cea buna, ritmul de aplicare a acestora nu va fi cel prevazut de guvern. Analistii financiari apreciaza ca semnalele-cheie date de guvern in aceasta privinta vor fi cele referitoare la mentinerea obiectivelor privind politica salariala din sectorul public, continuarea privatizarii Bancii Comerciale Romane si a Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom.

Perspectivele pe termen lung ale Romaniei sunt apreciate drept -mai putin sigure- in analiza agentiei de rating, care aminteste ca indeplinirea obiectivelor guvernului va depinde de aplicarea unor politici fiscale si cvasifiscale prudente si de consemnarea unor progrese constante la nivelul reformelor structurale.

Fitch a imbunatatit, miercuri, calificativul acordat Romaniei pentru datoria pe termen lung in valuta de la -B plus- la -BB minus- si pe cel pentru moneda nationala de la -BB minus- la -BB-. In acelasi timp, agentia a confirmat calificativul -B- pentru datoriile pe termen scurt in valuta, precizand ca perspectiva pentru ratingurile pe termen lung este stabila. Aceasta interventie a avut loc, potrivit unui comunicat al Fitch, ca urmare a performantelor macroeconomice, a cresterii rezervelor internationale si a politicii fiscale de austeritate.

Calificativul -BB minus- plaseaza Romania pe aceeasi treapta cu Azerbaidjanul, cu Peru, Rusia si Vietnam si reprezinta o revenire la ratingul acordat de agentia de evaluare financiara in luna februarie a anului 1996. Ulterior, in decembrie 1998, Romaniei i-a fost retrogradat calificativul pentru datoria pe termen lung in valuta, prima modificare in sens pozitiv intervenind abia in luna noiembrie a anului 2000.

Agentia de rating estimeaza, pentru anul curent, o crestere a economiei romanesti de 4,2%, in timp ce pentru anul urmator majorarea PIB este prevazuta la 4,6%. Rata medie a inflatiei pentru 2002 este estimata de Fitch la 23,1%, urmand ca pe perioada anului viitor sa scada la 18%. In ceea ce priveste rata somajului, previziunile agentiei de evaluare financiara iau in considerare un nivel de 9,8% la finele acestui an si de 10,5% in anul urmator.

Sporirea investitiilor straine directe si sprijinul Uniunii Europene ar putea genera un -cerc virtuos- de crestere a increderii in mediul de afaceri si a investitiilor, precum si de majorare a exporturilor si a potentialului de crestere economica, mai remarca raportul Fitch, care adauga ca, in acest context, si alte calificative acordate Romaniei ar putea fi imbunatatite.

Agentia avertizeaza insa ca fara aplicarea reformelor necesare – cum ar fi reducerea deficitului cvasifiscal si inchiderea intreprinderilor nerentabile – va creste din nou presiunea asupra deficitului contului curent. In eventualitatea unei astfel de evolutii, desi pozitia imbunatatita a lichiditatii si serviciul bine structurat al datoriei externe vor atenua impactul, va creste treptat riscul aparitiei de dificultati de finantare pe termen lung, iar increderea in capacitatea autoritatilor de a asigura stabilitatea financiara va scadea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.