Acasă Economic-Financiar Partenerul francez al italienilor de la West Bank, pretendent la mana BCR

Partenerul francez al italienilor de la West Bank, pretendent la mana BCR

DISTRIBUIȚI

Un nou nume a aparut, zilele trecute, in sirul potentialilor investitori interesati de preluarea celei mai mari banci romanesti. Un purtator de cuvant al societatii financiare franceze Eulia a declarat, pentru Reuters, ca institutia pe care o reprezinta doreste sa se dezvolte in Europa, iar preluarea Bancii Comerciale Romane poate fi o oportunitate in acest sens. Rezultata din asocierea institutiilor Caisse d*Epargne si Caisse des Depots et Consignations (CDC), Eulia nu este implicata, deocamdata, pe piata bancara romaneasca decat indirect, la banca aradeana West Bank. Legatura de rudenie este insa destul de complicata.

In luna decembrie a anului trecut, Eulia a incheiat un parteneriat strategic cu grupul bancar italian San Paolo IMI, preluand, pentru 323 milioane de euro, controlul asupra a 2% din capitalul acestuia. La randul lor, italienii au facut o investitie similara la banca de investitii CDC Ixis, componenta a grupului Eulia. La finele lunii mai a anului in curs, San Paolo IMI, al treilea grup financiar italian, a fuzionat prin absorbtie cu Cardine Banca, noua entitate devenind astfel cea mai mare banca din Italia. Fuziunea a adus grupului San Paolo si 72% din actiunile bancii romanesti West Bank, cu sediul in Arad, pachet pe care Cardine Banca il achizitionase in mai 2001 pentru 11,7 milioane de dolari, in tranzactia de atunci fiind incluse si cele trei procente din capital vandute ulterior de Cardine institutiei financiare italiene SIMEST.

Pretendentii francezi ai BCR de la Eulia sunt, in fapt, actionari la grupul italian San Paolo IMI, institutie care detine in prezent West Bank. O eventuala privatizare a Bancii Comerciale Romane cu Eulia ar transforma BCR in -verisoara mai de departe- a West Bank. Dincolo de gluma, alianta strategica dintre Eulia si San Paolo IMI, in care prima a fost consiliata de JP Morgan, iar cea de-a doua de Deutsche Bank, presupune o cooperare concreta in domniile administrarii activelor, asigurarilor, retail-banking, pe pietele de capital si de finantare, gestiune a titlurilor, gestiune de active imobiliare si electronic-banking.

Dintre cei sase pretendenti al caror nume a fost vehiculat pana acum pentru BCR, Eulia este cel de-al doilea din Franta, dupa BNP-Paribas, care si-a exprimat interesul de a participa la privatizare, desi nu a depus o oferta concreta pana acum. Societatea este cel de-al treilea mare actor financiar francez dupa fondurile proprii (17,7 miliarde de euro). Cu aproape 48.000 de angajati, Eulia este prezenta in sase tari europene, precum si in Statele Unite si Japonia. Pe plan mondial, societatea ocupa pozitia a treia la gestiunea activelor imobiliare, este al 21-lea gestionar de active financiare si al 12-lea depozitar de titluri.

Eulia s-a infiintat anul trecut prin asocierea institutiilor franceze Groupe Caisse des Depots et Consignations (CDC) si Groupe Caisse d*Epargne, care au decis sa se alieze pentru a face fata concurentei de pe piata financiara. Jucand un rol esential in finantarea activitatilor publice de interes general din Franta, cele doua institutii au avut, de aproape doua secole, o cooperare originala: prima a centralizat economiile populare colectate de cea de-a doua, utilizandu-le, pentru statul francez si pentru colectivitatile locale, in finantarea actiunilor de utilitate publica. CDC a fost unul dintre cei mai mari investitori publici in infrastructura si transporturi, precum si in amenajarea teritoriului. O colaborare istorica a existat si cu Posta Franceza. In plus, grupului CDC i-a fost incredintata si gestiunea administrativa a fondurilor publice franceze de rezerva pentru pensii.

Pana in prezent, interesul Eulia pentru BCR nu s-a concretizat intr-o oferta facuta statului roman. Singurele scrisori de interes confirmate pana acum oficial de potentialii investitori apartin grupului olandez ING si grupului german HVB. Alte nume vehiculate, in afara francezilor de la BNP-Paribas, sunt cele ale americanilor de la HSBC si ale bancii ungare OTP. Termernul final pana la care sunt asteptate scrisori de intentie este stabilit in luna septembrie.

Strategia de privatizare a BCR prevede vanzarea intregului pachet de 51,88% din actiuni detinut de catre stat, din care cel putin 51% catre un investitor strategic, cel mult 8% catre salariatii bancii si cel mult 10% catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Financial Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.