Acasă Economic-Financiar Patronatele ameninta guvernul la scena deschisa cu mii de procese

Patronatele ameninta guvernul la scena deschisa cu mii de procese

DISTRIBUIȚI

Principalele confederatii patronale romanesti au protestat ieri solicitand guvernului reexaminarea si revocarea Ordonantei nr. 24/2005, prin care s-au introdus o serie de modificari la Codul fiscal. Patronatele precizeaza ca acest protest este -o procedura prealabila, rezervandu-ne dreptul ca, in functie de raspunsul guvernului, sa definim formula unei cereri de chemare in judecata-. Interesant este ca nu confederatiile se vor constitui in parte vatamata, in aceste procese, ci toate companiile membre, ca entitati separate, de unde rezulta ca executivul risca sa fie actionat in instanta de cateva mii de reclamanti simultan. -Deocamdata, asteptam ca aceasta modificare neconstitutionala a Codului fiscal sa isi produca primele efecte, pentru ca noi vrem sa cerem despagubiri materiale-, a declarat, in prezenta vicepremierului George Copos, directorul general al Confederatiei Patronale din Industrie Servicii si Comert (CPISC), Adrian Izvoranu. In replica, Copos a afirmat ca modificarea s-a facut -sub o presiune fantastica-, adaugand ca -ne asumam aceste procese pentru ca reforma fiscala o consideram necesara-.


-Noi, patronii, nu putem sa iesim in strada ori sa ne dam foc in piata publica, asa ca vom recurge la acest protest care nu va fi deloc unul pasiv-, a mai spus oficialul CPISC. -In momentul in care efectele acestor modificari vor fi evidente si cuantificabile, membrii nostri vor actiona fiecare in parte, astfel incat sa obtina in instanta despagubiri de la guvern, mai precis de la Ministerul Finantelor. Liderii confederatiilor patronale reuniti ieri in cadrul unei conferinte organizate de Consiliul National al IMM au subliniat faptul ca schimbarea Codului fiscal -incalca atat Constitutia Romaniei, cat si o serie de prevederi legale in vigoare, fiind operata fara consultarea partenerilor sociali-. La inceputul anului, introducand cota unica, -am facut un pas inainte, acum observam ca facem trei pasi inapoi si toti cu stangul-, au mai afirmat liderii confederatiilor patronale.

Inghesuit de discursurile amenintatoare ale reprezentantilor patronatelor, vicepremierul George Copos a explicat ca -a fost o situatie exceptionala, pentru ca una dintre conditiile semnarii Tratatului de aderare la UE pe 25 aprilie 2005 a fost adoptarea addendum-ului cu FMI, care prevedea introducerea modificarilor la Codul fiscal. E un contract asumat in anul 2004 si noi nu privim inapoi in trecut, ci in viitor pentru ca vrem sa devenim europeni-, a conchis George Copos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.