Home Economic-Financiar Piața bunurilor de folosință îndelungată a crescut cu 15,7% în trimestrul 3...

Piața bunurilor de folosință îndelungată a crescut cu 15,7% în trimestrul 3 din 2014

DISTRIBUIŢI

Piața bunurilor de folosință îndelungată și-a menținut trendul pozitiv și a înregistrat o creștere de 15,7% în trimestrul trei din 2014, cu o valoare totală de 484 milioane de euro, în lunile iulie, august și septembrie, cea mai mare pentru această perioadă, începând cu 2009, arată un studiu GfK, publicat marți.

Cele mai semnificative creșteri le-au avut sectoarele telecom (25,5%), până la 144 milioane de euro, cel de electronice (21%), electrocasnice mari (18%) și electrocasnice mici (18%).

O ușoară creștere a avut și piața IT, de 4%, în T3 2014, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însumând 103 milioane de euro.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, piața de imprimante, multifuncționale și consumabile a înregistrat o ușoară scădere de 0,6%, ajungând la 14 milioane de euro în T3 2014.

Piața foto și-a continuat trendul negativ și în al treilea trimestru din 2014, cu o scădere de aproape 20%, până la 7 milioane de euro, comparativ cu aceeași perioadă din 2013.

Vânzările de electronice au totalizat 71 de milioane de euro, pe fondul scăderii prețurilor la televizoarele cu ecran mare și UHD. De asemenea, o creștere puternică a vânzărilor în T3 a fost înregistrată la monitoarele multifuncționale, iar consolele video și cele audio au și ele evoluții bune.

Vânzările de electrocasnice, la toate categoriile de ‘aparate albe’, au înregistrat valoarea de 112 milioane de euro, creștere cu 18% față de T3 2013.

Procesul de înlocuire a frigiderelor și mașinilor de spălat, cumpărate în 2007/2008, care au ajuns la sfârșitul ciclului de utilizare, a început într-un ritm accelerat, creșterea vânzărilor la frigiderele frost-free apropiindu-se de 50%. De asemenea, au crescut vânzările de mașini de spălat eco cu o capacitate mare, iar produsele incorporabile au reprezentat 16% din totalul vânzărilor de electrocasnice.

La electrocasnicele mici (aspiratoare) creșterea vânzărilor a fost de 18%, în T3 2014, față de T3 2013.

Potrivit GfK, indicatorul de încredere al consumatorului a continuat să crească de-a lungul lui 2014, consumatorii fiind optimiști, în special în perioada alegerilor.

‘Așteptările legate de îmbunătățiri viitoare în materie de finanțe ale gospodăriilor au crescut, împreună cu o ameliorare în datoriile acestora. Acest context a creat o dorință crescută de cumpărare, cel mai probabil pentru produsele cu beneficii emoționale — precum bunurile de folosință îndelungată — în special în următorul trimestru, o perioadă ce va conține multe oportunități promoționale’, arată GfK.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.