Acasă Economic-Financiar Potentiali investitori: OMV si MOL

Potentiali investitori: OMV si MOL

DISTRIBUIȚI

Agentia de privatizare din Iugoslavia a anuntat, miercuri, ca va scoate la vanzare, in luna septembrie, lantul de benzinarii Beopetrol, din a carui vanzare spera sa obtina peste 100 milioane de euro, transmite Reuters. Potrivit directorului institutiei, Vladimir Cupic, privatizarea celui de-al doilea mare distribuitor de produse petroliere din Iugoslavia ar putea starni interesul mai multor companii din regiune, printre care si grupul austriac OMV si cel ungar MOL.

Reprezentantul autoritatii pentru privatizare a respins insa posibilitatea ca grupul petrolier croat INA, din care Beopetrol s-a desprins la inceputul anilor *90, sa aiba castig de cauza in solicitarea pe care a inaintat-o autoritatilor sarbe pentru a prelua activele companiei.

Beopetrol, care detine in prezent o cota de piata de 15-16%, opereaza un numar de circa 200 de benzinarii, preluate de la INA.

-Ne asteptam la peste 100 milioane de euro-, a afirmat Cupic, care apreciaza ca vanzarea va avea loc la timp pentru ca fondurile obtinute sa poata fi incluse in bugetul pentru anul 2003.

Aceasta va fi cea mai importanta privatizare de dupa iesirea de la putere a regimului Slobodan Milosevici, in anul 2000, si reflecta tinta ambitioasa pe care autoritatile de la Belgrad si-au propus-o pentru a impulsiona economia tarii dupa aproape 10 ani de izolare internationala.

De altfel, Cupic a semnalat intentia agentiei de privatizare de a accelera procesul de privatizare in cea de-a doua jumatate a anului 2002.

Anul trecut, Iugoslavia a vandut unor investitori strategici din Franta, Elvetia si Grecia pachetele majoritare de actiuni a trei producatori de ciment, pentru suma de 140 milioane de dolari. De asemenea, au fost scoase la licitatie o serie de companii mai mici, care au fost achizitionate in special de investitori interni.

Cupic a precizat ca, in prezent, mai este in curs de finalizare privatizarea altor 20 de companii, numarul acestora urmand sa ajunga, pana la sfarsitul anului, la 50.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.