Acasă Economic-Financiar Presedintele ABN AMRO nu crede in hotararea autoritatilor de a privatiza BCR

Presedintele ABN AMRO nu crede in hotararea autoritatilor de a privatiza BCR

DISTRIBUIȚI

Noul presedinte al ABN AMRO Romania, Henk G. Mulder, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca este sceptic in privinta hotararii autoritatilor de a privatiza cea mai mare banca din sistem, Banca Comerciala Romana (BCR). -Cumpararea unei banci de o asemenea marime nu este un simplu exercitiu. Trebuie sa ai un management capabil si sa vezi cat iti permiti sa lucrezi fara a obtine profit. Poate lucrurile s-au schimbat de cand am plecat din Romania, dar trebuie sa ma conving de acest lucru-, a adaugat Mulder, precizand ca, pentru a te implica intr-o asemenea privatizare, -trebuie sa fii suta la suta sigur ca autoritatile vor sa faca privatizare-. -Cel putin in momentul de fata nu sunt de loc sigur de acest lucru-, a afirmat Mulder. Aceleasi indoieli si le pastreaza presedintele ABN AMRO Romania si in privinta hotararii Guvernului de a privatiza rapid Societatea Nationala a Petrolului SNP Petrom. Banca pe care o conduce a fost desemnata in urma cu cativa ani consultant pentru privatizarea Petrom, insa procesul a fost reluat apoi de la capat, in momentul de fata cautandu-se noi consultanti.

Romania trebuie sa vanda un pachet de 51,88% din capitalul BCR unui investitor strategic, pana la sfarsitul anului 2002, in conformitate cu acordurile incheiate cu FMI si Banca Mondiala. Vanzarea BCR este estimata la un miliard de dolari. Autoritatea pentru Privatizare a indicat ca cinci banci internationale au prezentat deja scrisori de interes pentru BCR, dar a refuzat sa le nominalizeze. Atat ING Bank din Olanda, cat si Hypovereinsbank (HVB) din Germania si-au confirmat interesul pentru un pachet de control din capitalul BCR. Termenul pentru depunerea ofertelor ferme de privatizare este 31 octombrie 2002.

Noul presedinte ABN AMRO Romania il inlocuieste in functie pe Robert Rekkers, care va prelua conducerea Bancii Transilvania. Mulder, care a mai fost presedinte al ABN AMRO Romania in perioada 1995-1999, activeaza in cadrul grupului ABN AMRO incepand din anul 1983. Dupa plecarea din Romania a fost director de tara al ABN AMRO Columbia, iar in perioada 2000-2002 a ocupat functia de director general al ABN AMRO Arabia Saudita.

Heng Mulder a mai spus ca nu a venit cu schimbari majore de strategie si a precizat ca principalele directii le reprezinta dezvoltarea retelei din tara si a serviciilor de cash management si electronic banking. El considera ca ABN AMRO Romania nu va deveni in viitorul apropiat o adevarata banca de retail, intrucat in Romania acest lucru ar presupune o retea teritoriala foarte larga, ceea ce nu se poate realiza prin dezvoltare proprie, ci numai prin achizitia unei alte entitati bancare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.