Home Economic-Financiar Presedintele BERD aduce o noua linie de credit in RomŚnia

Presedintele BERD aduce o noua linie de credit in RomŚnia

DISTRIBUIŢI

Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jean Lemierre a inceput o vizita de trei zile in Romania.

Jean Lemierre se va intalni cu presedintele Ion Iliescu, cu prim-ministrul Adrian Nastase, cu ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, precum si cu alti oficiali guvernamentali si oameni de afaceri romani.

Cu ocazia vizitei in Romania, Lemierre va semna o noua linie de credit, in valoare de cinci milioane de dolari, pentru Banca Transilvania, in vederea sustinerii companiilor mici si mijlocii din Romania. Banca Transilvania a utilizat deja cu succes o linie de credit ce a fost extinsa in cadrul unei initiative, adoptate impreuna cu Comisia Europeana, de a sprijini firmele mici si mijlocii din cele zece state est-europene care doresc sa adere la Uniunea Europeana.

In anul 2001, BERD si-a marit semnificativ investitiile in Romania, cu 280 milioane de euro, datorita acelerarii ritmului reformelor, a indicat Lemierre, care si-a exprimat speranta ca nivelul investitiilor va fi mentinut si in 2002, an in care reuniunea anuala a BERD va fi organizata la Bucuresti.

Pana in prezernt, BERD a investit aproape doua miliarde de dolari in Romania. Saptamana trecuta, directorul pentru Romania al BERD, Salvatore Candido, a semnat un acord de imprumut intre BERD si Guvernul Romaniei, in valoare de 60 milioane de euro, destinat, in principal, realizarii centurii ocolitoare a orasului Pitesti. Soseaua de centura va contribui la reducerea poluarii din centrul orasului si la stimularea economiei nationale, prin fluidizarea traficului pe coridorul international dintre Europa Centrala si Portul Constanta.

In luna decembrie a anului 2001, BERD a investit 17 milioane de dolari, impreuna cu producatorul de anvelope Michelin, intr-o subsidiara cumparata de la grupul Tofan. Investitia bancii va ajuta Michelin Romania sa-si dezvolte operatiunile. BERD mai analizeaza si alte modalitati de finantare de termen lung pentru a majora productia uzinelor.

Potrivit lui Jean Lemierre, pentru Romania este important sa atraga investitori pe termen lung, precum Michelin, care ofera finantare, experienta si noi piete de export.

Una dintre cele mai importante tranzactii realizate anul trecut de BERD in Romania a fost privatizarea Sidex. BERD a investit 100 milioane de dolari pentru a sprijini achizitia de catre grupul siderurgic LNM a unui pachet majoritar din actiunile SIDEX. Investitia a reprezentat prima implicare a BERD in restructurarea unei mari companii din industria Romaniei si reflecta strategia de sprijin a bancii pentru privatizarea si restructurarea companiilor de stat.

BERD mai analizeaza posibilitatea de a acorda un credit companiei petroliere SNP Petrom in anul 2002, inainte de privatizarea acesteia.

In perioada 19-21 mai 2002, BERD va organiza la Bucuresti reuniunea sa anuala, care va atrage pana la 1.500 de oameni de afaceri din intreaga lume. Jean Lemierre va discuta cu oficalii romani despre progresele inregistrate de preparativele pentru reuniune.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.