Acasă Economic-Financiar Privatizarea Poștei Române ar putea fi compromisă

Privatizarea Poștei Române ar putea fi compromisă

DISTRIBUIȚI

 

Pentru a privatiza cu succes Poșta Română și a eficientiza activitatea companiei este nevoie de încheierea conflictelor dintre conducere și angajați, au declarat ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea și cel pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, după discuții cu sindicaliștii.

 

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea și ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, s-au întâlnit la sediul Guvernului cu o delegație a reprezentanților Sindicatului Lucrătorilor Poștali pentru a afla care sunt revendicările acestora, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții ministrului delegat pentru Dialog Social.

 

„Cei doi miniștri au subliniat că, pentru a privatiza cu succes Compania Națională Poșta Română și a eficientiza activitatea companiei, este nevoie de încheierea conflictelor dintre conducere și angajații acesteia. De asemenea, cei doi miniștri au afirmat ca pentru rezolvarea nemulțumirilor apărute între conducerea companiei și angajați este nevoie de mai multă transparență în comunicare și o mai bună gestionare a dialogului între conducere și angajați”, se spune în comunicat.

 

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a solicitat reprezentanților sindicatului să-i prezinte un istoric al dialogului cu patronatul companiei, arătând dacă revendicările lor au fost prezentate în cadrul dialogului cu patronatul.

 

„Este important să respecte prevederile legale, astfel încât dialogul să fie baza pentru identificarea soluțiilor, doar așa putem reduce prejudiciile materiale și de imagine din cadrul companiei. Voi urmări să fie asigurate toate condițiile pentru crearea unui cadru de dialog constructiv între patronatul și sindicatul Poștei”, susține Cristea.

 

Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informațională, a precizat că suține în primul rând dialogul pentru identificarea soluțiilor corecte care să ducă la stingerea conflictului muncă.

 

„La următoarea Adunare Generala a Acționarilor va fi prezentat un raport al revendicărilor sindicaliștilor și se va face o analiză detaliată a deciziilor care se pot lua în vederea îmbunătățirii situației actuale. Suntem conștienți că suntem după doi ani grei pentru Poșta Română. Să nu uităm că suntem după doi ani în care deciziile luate au dus stabilizarea companiei, au evitat colapsul ei total, au oprit hemoragia financiară, astfel încât să putem vorbi acum de profit operațional”, a declarat Răzvan Cotovelea.

 

Peste 2.500 de sindicaliști din Poșta Română din toată țara au protestat, duminică dimineață, la sediul Guvernului, prezentându-și fluturașii de salariu și cerând demiterea conducerii.

 

Manifestanții au venit din toată țara, fiecare filială a Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) trimițând la București mai multe zeci de reprezentanți. Ei au purtat veste vișinii cu sigla sindicatului și au fluturat stegulețe roșii cu Poșta Română.

 

Sindicaliștii au cerut demiterea directorului general al Poștei Române, Ion Smeeianu, și a directorului executiv Rosita Alexe și au anunțat că, dacă până săptămâna viitoare, cei doi nu vor fi demiși, liderii de sindicat vor intra în greva foamei.

 

Oamenii s-au plâns de salariile extrem de mici, în condițiile în care conducerea companiei încasează salarii de ordinul miilor de euro, fiind dat ca exemplu directorul Ion Smeeianu care, potrivit sindicaliștilor, câștigă 11.000 de euro pe lună.

 

De altfel, mai mulți angajați ai Poștei au venit la protest cu fluturașul de salariu în care arătau că, pentru șase ore de muncă pe zi, au primit lunar salarii cuprinse între 224 de lei și 331 de lei.

 

Ei s-au plâns și că, pe lângă faptul că primesc foarte puțin, muncesc foarte mult, în contextul în care Poșta Română are în acest moment 1.500 de posturi vacante care sunt „înghețate” de conducere pentru reducerea costurilor.

 

Duminică a fost a doua zi de proteste, după ce, miercuri, în Capitală, peste 100 de persoane au protestat în fața sediului central al Poștei Române, iar în țară au fost anunțate pichete la sediile prefecturilor.

 

Marți va fi grevă japoneză în toată țara, iar joi oamenii vor ieși din nou în stradă și vor picheta, de ora 10.00, sediile oficiilor județene de Poștă și sediul Poștei Române din Capitală, a anunțat în conferința din 6 mai liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Matei Brătianu.

 

Brătianu a mai anunțat că, după cele patru zile de proteste, în perioada 12-16 mai va avea loc o „amplă campanie de informare a populației cu privire la motivele care au generat protestele poștașilor”, iar în cazul în care solicitările sindicaliștilor nu vor fi soluționate, liderii de sindicat împreună cu reprezentanții structurilor de conducere vor intra în greva foamei.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.