Derularea etapelor de privatizare in cadrul proceselor declansate in cursul anului trecut pentru principalii furnizori de utilitati ar putea intarzia din cauza perioadei de vacanta din vara. Anuntul a fost facut de ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, si seful Oficiului de Privatizare din Industrie (OPSPI), Doru Laurian Badulescu, care au prezentat ieri prioritatile privatizarii in industrie pentru anul 2003. -In cazul celor doua distributii de energie Electrica Banat si Electrica Dobrogea, aflate in cea mai avansata faza a procesului de privatizare, ca si in cazul SNP Petrom, se va discuta cu Banca Mondiala prelungirea termenelor cu o luna sau doua, pe perioada vacantei de vara -, a declarat dl Badulescu.
Procesul de privatizare al SNP Petrom se afla in etapa de intocmire a raportului de evaluare si a strategiei de privatizare de catre consortiul format din Credit Suisse First Boston si ING Barings, etapa ce urmeaza a fi finalizata pana pe 13 martie 2003. Conform graficului initial, anuntul de privatizare va fi publicat pana la sfarsitul lunii iulie, urmand ca pana la finele lunii septembrie sa se primeasca ofertele din partea potentialilor investitori. Semnarea contractului este programata sa aiba loc pana la sfarsitul anului, termenul de 31 decembrie 2003 fiind prevazut in cadrul programului PSAL II, convenit de autoritatile romane cu Banca Mondiala.
15 companii raspund la prima strigare la Petrom
-SNP va fi tratata in procesul de privatizare ca o companie integrata in explorarea, exploatarea transportul, rafinarea petrolului si distributia de produse petroliere-, a precizat seful OPSPI. Modalitatea de privatizare si pachetul optim de actiuni ce va fi scos la vanzare vor fi stabilite dupa prezentarea raportului de consultanta, dar, asa cum a afirmat Dan Ioan Popescu, se are in vedere oferirea unui pachet de cel putin 51%. Oficialii MIR au anuntat ca a avut loc prima intalnire de lucru cu reprezentantii consultantului, in care s-au stabilit atributiile Comisiei de privatizare ce va coordona acest proces, modalitatile de lucru si inlocuitorii titularilor din comisie. Comisia de privatizare are ca presedinte pe ministrul industriilor, iar ca membrii, pe seful OPSPI – Doru Laurian Badulescu, secretarul de stat in MIR Andrei Grigorescu, reprezentantul Ministerului Finantelor – Enache Jiru, cel al Ministerului Muncii – Ioan Cindrea, al Ministerului Mediului – Ioan Jelev, precum si noul director general al SNP – Gheorghe Constantinescu. Consultantul pentru privatizarea (SNP) Petrom, consortiul format din Credit Suisse First Boston si ING Barings Ltd. din Marea Britanie, a prezentat Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) o lista cu potentialii investitori pentru trecerea in proprietate privata a companiei, a declarat Doru Laurian Badulescu.
Lista cuprinde 15 dintre cele mai importante companii sau grupuri multinationale care activeaza pe piata internationala a produselor petroliere, printre care, ENI ( Italia), TotalFinaElf (Franta), MOL (Ungaria), OMV (Austria), ChevronTexaco (SUA), Shell (Olanda), LukOil si Rosneft (Rusia).
Reguli -originale-
Daca in ceea ce priveste privatizarile mari prevazute in cadrul programului PSAL II oficialii MIR antameaza deja o decalare a termenelor, evidentiind in paralel conjunctura externa nefavorabila, in schimb MIR lanseaza in acest an seria privatizarilor -speciale-. Noul concept presupune externalizarea din societatile aflate in portofoliul MIR a activitatilor conexe celei de baza si privatizarea exclusiv a acestora. Ceea ce inseamna ca nucleul activitatii acestor societati va ramane tot in portofoliul MIR. Lista este consistenta si cuprinde societati importante cum ar fi Termoelectrica, Petrotrans SA, Uzina Termolectrica Midia, Compania Lignitului Oltenia, Compania Huilei Petrosani, Societatea Sarii – Salrom, Societatea Apelor Minerale, Minvest Deva, Remin Baia Mare, SC Moldomin Moldova Noua, SN Carbunelui Ploiesti, SC Miniera Banat Anina, CN Romarm SA.
Reprezentantii MIR au explicat foarte clar ca aceste societati nu se vor privatiza in acest an, ci numai activitatile auxiliare ce vor fi externalizate. De exemplu, in cazul Petrotrans societatea se va diviza, iar bunurile din domeniul public al statului (conductele de transport al produselor petroliere) vor fi transferate la Conpet, realizandu-se astfel un transportator comun. -Petrotrans va ramane ca o societate ce efectueaza servicii de transport rutier al produselor petroliere si va fi privatizata-, a declarat Badulescu. Similar, la CNLO se are in vedere externalizarea serviciilor de catering, foraj, paza si trecerea lor in proprietate privata. -Scopul nostru este de a curata aceste societati de activitatile ce nu au legatura cu cea de baza si de a le eficientiza. In acelasi timp, procesul de privatizare va putea incepe cu aceste activitati conexe-, au aratat oficialii MIR.
Si la Termoelectrica vor fi externalizate serviciile de intretinere reparatii si se vor crea cinci astfel de societati pentru fiecare filiala existenta in structura societatii. -In urma discutiilor cu sindicatele, s-a mers pe ideea crearii a cinci societati de servicii pentru fiecare filiala in parte – asa cum s-a procedat si la Hidroelectrica – si nu constituirea unei singure unitati pentru intretinere-reparatii, asa cum s-a facut la Transelectrica-, a explicat seful industriilor.
OPSPI estimeaza ca va obtine, in acest an, venituri totale de aproximativ 5.000 miliarde de lei (peste 151 milioane de dolari), din care cea mai mare parte va fi obtinuta din privatizare (2.700 miliarde de lei – 81,8 milioane de dolari), iar 1.950 miliarde de lei (59 milioane de dolari) vor reprezenta plata de dividende, a declarat, vineri, Doru Laurian Badulescu, seful Oficiului. Sumele prezentate de oficialul MIR nu includ insa veniturile obtinute din eventuala privatizare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom si a celor doua distributii de energie electrica.