Acasă Economic-Financiar Protectie sociala pentru rau-platnici, bacsis pentru pensionari

Protectie sociala pentru rau-platnici, bacsis pentru pensionari

DISTRIBUIȚI

Ca si cand s-ar afla in plina campanie electorala, Guvernul a aruncat saracilor din toata tara promisiuni de mii de miliarde, fara acoperire. Programul Social pentru perioada 2002-2003, anuntat pe toate canalele mediatice cu mult timp inainte si lansat saptamana aceasta, a bulversat analistii economici, ca, de altfel, si pe toti cei care si-au pastrat o urma de ratiune economica.

Celor adusi la marginea saraciei de politicile economice guvernamentale de pana acum, ajunsi in imposibilitatea de a-si achita chiar si factura la intretinere din cauza cresterii preturilor la utilitati si diminuarii drastice a veniturilor, Executivul le apare acum in chip de cavaler salvator, pe calul alb al subventiilor. Raspunderea pentru cea mai mare parte a subventiilor la plata cheltuielilor de intretinere, respectiv 2.630 miliarde de lei, este pasata bugetelor locale, carora prima rectificare bugetara din 2002 nu le-a alocat insa in acest scop fonduri suplimentare decat de 485 miliarde de lei.

Si mai putina acoperire are -pomana- totala de peste 1.500 miliarde de lei pentru pensionari, din care acestia din urma, luati in parte, nu vor primi insa mai mult de cateva sute de mii de lei. -Bacsisul- aruncat pensionarilor va fi completat de ajutoare pentru veteranii de razboi, de cateva tichete de calatorie si bilete de tratament subventionate.

Cea mai socanta promisiune este insa cea facuta rau-platnicilor la intretinere, carora li se datoreaza, de altfel, in buna parte blocajul financiar din sectorul energetic. Fie ca nu pot sau nu vor sa-si plateasca facturile lunare, acestia pot sta linistiti. Statul va avea grija sa numai poata fi evacuati cu usurinta. Procedurile legale de executare vor fi ingreunate simtitor, iar vecinii care isi achita obligatiile la timp ar putea fi pusi la plata si pentru ei. Protectia sociala pentru rau-platnici mai prevede si implicarea bancilor, pe care numai Guvernul stie cum le va convinge sa acorde credite ipotecare pentru plata datoriilor la intretinere, cand acestea sunt reticente si in creditarea clientilor solvabili. Si daca vor fi totusi evacuati, acelasi Guvern le promite ca va avea grija sa le gaseasca spatii cu chirie. De unde si cu ce bani? Este, din nou, treaba autoritatilor locale.

Mii de miliarde au iesit saptamana aceasta din tolba promisiunilor guvernamentale, intr-un -Program Social- care ar trebui sa rezolve problema saraciei in perioada 2002-2003. Ajutoare la caldura, ajutoare pentru persoanele cu venituri mici, pensii recorelate, majorarea salariului minim si promisiunea ca nimeni nu se va atinge prea usor de rau-platnicii la intretinere. Pentru toate acestea, insa, sursele de finantare sunt precizate extrem de vag sau de-a dreptul aberant, la fel ca si modalitatile concrete de punere in practica. Solutiile Guvernului pentru saracia pe care au creat-o propriile politici economice se reduc la cateva -pomeni- pentru categoriile defavorizate, fara a ataca in vreun fel cauzele care au condus la actuala stare de fapt. Cea mai neobisnuita, in conditiile in care, cel putin din cate stim, nu ne aflam in campanie electorala, este intentia de impiedicare a sanctiunilor pentru rau-platnicii la intretinere.

Evacuarea datornicilor, intezisa

Programul Social a stabilit un numar de cinci masuri menite sa impiedice evacuarea celor care nu-si platesc intretinerea, masuri de natura administrativa, dupa cum le-a numit Guvernul. Astfel, adunarea generala a locatarilor sau proprietarilor ar urma sa ajute temporar familiile nevoiase. Din textul adoptat de Guvern reiese ca ar fi posibil ca cei care platesc la timp cheltuielile de intretinere sa plateasca si in locul celor care nu platesc, fie ca n-au bani, fie ca nu vor. Ministrul muncii, Marian Sarbu, ne sfatuieste, insa, sa interpretam aceasta prevedere in sensul ca rau-platnicii vor fi pasuiti, nu ca vor plati altii in locul lor. Problema de semantica.

In pachetul de masuri menit sa opreasca evacuarile se mai prevede asigurarea unor spatii cu chirie pentru cei in pragul de a-si pierde casa, prin executare silita, din cauza neplatii datoriilor. Ministrul Marian Sarbu nu a putut preciza, insa, cine are obligatia sa asigure aceste spatii si cum vor putea cei evacuati sa plateasca, pe langa intretinere, si o chirie, de vreme ce n-au avut bani sa-si plateasca doar cheltuielile. El a spus doar ca vor fi implicate comunitatile locale, fara sa defineasca aceasta sintagma. Guvernul a mai stabilit o procedura greoaie de actionare in Justitie a locatarilor rau-platnici. Actiunea ar urma sa fie introdusa numai dupa informarea Consiliului Local, care ar putea acorda ajutoare locatarului cu datorii la intretinere. Nici aici nu este clar din ce fonduri se va face acest lucru, multe primarii plangandu-se ca n-au bani pentru ajutoare sociale. Datornicii ar mai putea beneficia, potrivit deciziei Guvernului, de credite ipotecare cu care sa-si achite datoriile restante. Aceste credite se acorda insa pe perioade lungi, de regula pentru achizitionarea unei locuinte si dupa intocmirea unor dosare riguroase, din care sa reiasa veniturile si garantiile in cazul nerambursarii imprumutului. Bancile sunt reticente in prezent sa crediteze si persoanele solvabile, cu venituri solide, iar Guvernul a omis sa precizeze cine si cum le va convinge sa acorde un imprumut unei persoane care nu-si poate plati nici intretinerea.

-Societatea romaneasca are nevoie de masuri in domeniul economic care sa stimuleze productia si cresterea economica si nu de pomeni oferite periodic celor care nu-si mai pot plati intretinerea. Incalzirea in Romania se face cu niste cheltuieli imense, cu pierderi foarte mari, iar atunci cand cetatenii au gasit o solutie pe cont propriu, ca instalarea centralelor proprii, Guvernul vine si interzice sau pune piedici importante tocmai pentru ca in acest fel s-ar pierde o sursa de venituri pentru clientela politica-, a declarat, pentru BBC, analistul economic Ionut Popescu.

Pensii recorelate cu cateva sute de mii

Cea mai spectaculoasa -pomana- din Programul Social se adreseaza pensionarilor. Masura de recorelare si de indexare a pensiilor va necesita cel putin 1.500 miliarde de lei suplimentar, bani pe care Guvernul nu stie prea clar cum ii va face rost, dar care nu vor ajunge in buzunarul unui pensionar decat la nivelul catorva sute de mii.

-Toate aceste masuri nu vor rezolva in nici un caz problema de fond a pensionarilor, si anume faptul ca lor nu le ajunge pensia sa-si plateasca intretinerea si sa poata trai in mod decent de la o luna la alta. Cu o suta de mii in sus sau in jos, cu un tichet de calatorie redus cu 50%, e clar ca nu se rezolva problema. Recorelare nu se putea face simultan pentru toata lumea. Este un proces de mai lunga durata, iar acum Guvernul vine cu ideea de a indexa trimestrial pensiile in raport cu rata inflatiei. Este iarasi aceeasi veche intrebare, de unde ar putea sa apara, peste noapte, asemenea sume la dispozitia Guvernului, pentru a-si putea onora o astfel de promisiune? In plus, in acest fel, puterea de cumparare a pensiei nu creste deloc, ea incearca doar sa fie mentinuta la nivelul actual, oricum extrem de scazut-, a declarat analistul Ionut Popescu.

In opinia sa, momentul ales pentru a lansa acest program este greu de explicat. -Mi se pare ciudat ales momentul, daca il corelam si cu declaratiile facute de unii reprezentanti ai Guvernului, in urma cu cateva saptamani, si anume acelea ca se gandeste o varianta de alegeri anticipate dupa momentul Praga, din noiembrie in acest an-, considera Popescu. Cat priveste cresterea salariului minim pe economie, incepand de la 1 ianuarie 2003, la 2,5 milioane de lei, Ionut Popescu apreciaza ca nu marimea acestei cresteri este de discutat, ci resursele pe care ea le-ar necesita, date fiind reactiile in lant pe care le-ar aduce o asemenea decizie. -Multe salarii din sectorul bugetar se raporteaza tocmai la salariul minim, la care se aplica anumiti coeficienti. Greu de inteles de unde poate gasi Guvernul resurse si numai pentru o asemenea masura-, afirma Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.