Acasă Economic-Financiar RBG Resources nu a respectat contractul de privatizare la Phoenix Baia Mare...

RBG Resources nu a respectat contractul de privatizare la Phoenix Baia Mare si Elcond Zalau

DISTRIBUIȚI

Arestarea, la Londra, a presedintelui companiei RBG Resources, magnatul indian Viren Rastogi, precum si declararea falimentului companiei acestuia s-au resimtit ca o unda de soc in toate mediile de afaceri europene, inclusiv Romania. Salariatii societatilor Elcond Zalau si Phoenix Baia Mare, pe care omul de afaceri indiano-britanic le-a achizitionat de la FPS in 1998 si 1999 pentru 330.400 de dolari, respectiv 111.111 de dolari, isi vad amenintate locurile de munca, in pofida asigurarilor repetate ale managerilor privind continuarea activitatii. Ingrijorarea oamenilor este deplin justificata, cu atat mai mult, cu cat investitorul nu a -bifat- puncte importante din obligatiile asumate prin contractele de privatizare semnate cu FPS.

Primul semnal de alarma cu privire la situatia RBG Resources a fost transmis in urma cu cateva luni de PricewaterhouseCoopers, care a desfiintat unilateral contractul de audit incheiat cu RBG, dupa ce a constatat ca aceasta detine inregistrari fiscale ale unor tranzactii ce n-au fost niciodata incheiate. Zilele trecute, creditorii au cerut falimentul RGB Resources, dupa ce s-a constatat ca firma nu mai este solvabila. Criza a culminat cu arestarea omului de afaceri indian Viren Rastogi, presedintele RGB, a carui avere personala este estimata la 150 milioane de lire sterline. Acesta este invinuit de Politia din Marea Britanie ca a uzat, prin intermediul companiei sale, de facturi false, pentru a prelungi liniile de credit deschise la banci. Dupa toate evidentele, acesta a fost si motivul arestarii sale.

Directorul Combinatului Phoenix Baia Mare, Gabriela Dobrota, declara recent ca falimentul RBG Resources nu va afecta activitatea societatii si ca cele trei sectii – de topire, electroliza si prealizare a metalelor pretioase – vor continua sa lucreze la parametrii normali. Sindicalistii contesta insa aceste afirmatii, precizand ca din momentul in care firma Allied Deals, devenita ulterior RBG Resources, a preluat combinatul din Baia Mare, nu s-a facut nici o investitie, singura schimbare fiind aceea ca din 3.400 de angajati au ramas doar 850. Liderul sindical Ioan Buteanu spune ca sectia principala de topire a suspensiilor este oprita din anul 2000, toate promisiunile noii conduceri privind investitiile pentru reluarea productiei fiind doar vorbe-n vant.

Afirmatiile acestuia nu sunt lipsite total de fundament. Pe 23 octombrie 1998, Allied Deals semneaza cu FPS un contract de vanzare-cumparare a 98% din actiunile Combinatului Phoenix Baia Mare, achitand integral 111.111,10 de dolari. Conform prevederilor contractuale, in perioada 1 ianuarie 1999-31 decembrie 2003, cumparatorul s-a angajat sa investeasca in combinat 21,5 milioane de dolari si sa asigure un capital de lucru de 16 milioane de dolari. Pentru garantarea investitiilor, cumparatorul a gajat in favoarea FPS, actualmente APAPS, 10% din actiunile cumparate, angajandu-se sa plateasca o penalitate reprezentand 30% din sumele ramase neinvestite la sfarsitul celui de-al cincilea an dupa privatizare.

Allied Deals Phoenix Baia Mare a notificat APAPS ca a primit de la firma -mama- 50,5 milioane de dolari pentru realizarea investitiilor cu termen scadent la sfarsitul anului viitor. Investitorul s-a angajat sa trimita documente justificative privind utilajele achizitionate si puse in functiune, precum si confirmari ale bancilor privind intrarea de capital circulant in combinat.

In timp ce valoarea capitalului social al Combinatului Phoenix Baia Mare a ramas aceeasi dupa privatizare – 75,1 miliarde de lei -, valoarea datoriilor a crescut de la 364,5 miliarde de lei, in 1998, la 1.187 miliarde de lei, in 2000. In acelasi interval, creantele societatii au crescut de la 70,6 miliarde de lei la 241,2 miliarde de lei. Totodata, cifra de afaceri a crescut de la 385,1 miliarde de lei, in 1998, la 485,8 miliarde de lei, in 2000. Situatia financiara a combinatului s-a imbunatatit dupa privatizare. Astfel, daca la sfarsitul anului 1998, Phoenix inregistra pierderi de peste 169 miliarde de lei, la sfarsitul anului 2000, combinatul a obtinut un profit de 10,9 miliarde de lei.

Pe 27 ianuarie 1999, Allied Deals Plc. Marea Britanie a achizitionat de la FPS si pachetul majoritar de actiuni (50,89%) din actiunile societatii Elcond SA Zalau, pentru care a platit 300.000 de dolari. Conform contractului, cumparatorul are obligatia sa investeasca, pe o perioada de cinci ani de la data transferului actiunilor (25 martie 1999-23 martie 2004), suma de 6,5 milioane de dolari, din care 4,5 milioane de dolari in echipamente, 500.000 de dolari in obiective de protectia mediului si 500.000 de dolari capital de lucru. Realizarea investitiilor este garantata prin constituirea drept gaj, fara deposedare, a 30% din actiunile cumparate. Totodata, cumparatorul avea obligatia de a transmite APAPS, in sase luni de la data transferului actiunilor, un program de investitii si injectie de capital de lucru revizuit de minimum 6,5 milioane de dolari, care sa fie dus la indeplinire in perioada celor cinci ani de investitie. Allied Deals nu a respectat aceasta clauza contractuala. In schimb, in iunie 2001, Consiliul de Administratie al societatii a decis majorarea capitalului social prin conversia in actiuni a datoriilor societatii, in suma totala de 2,1 milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.