Acasă Economic-Financiar Reglementarile fiscale abuzive vor fi eliminate cu pipeta

Reglementarile fiscale abuzive vor fi eliminate cu pipeta

DISTRIBUIȚI

Legislatia fiscala romaneasca este nu numai neclara si stufoasa, ci si plina de prevederi abuzive. Justificate pana acum prin nevoile alimentarii bugetului de stat sarac, acestea vor trebui eliminate in viitorul apropiat. Nu pentru ca Ministerul Finantelor le-ar fi descoperit abia acum caracterul abuziv, ci pentru ca Romania s-a obligat sa-si alinieze toate reglementarile, inclusiv cele fiscale, la legislatia europeana. Daca armonizarea legilor din alte domenii are un calendar mult mai strans, pentru eliminarea neconcordantelor din reglementarile fiscale, care ar lipsi bugetul de sume substantiale colectate, Finantele se grabesc -mai incet-. Calendarul nu este nici atat de clar stabilit si nici nu promite depasirea planului la armonizare. Cert este, insa, ca, cel putin in privinta impozitului pe profit, adaptarea legislatiei nu se va prelungi mai departe de anul 2007. Unele prevederi abuzive vor fi eliminate chiar incepand de anul viitor.

Aceste asigurari au fost date de seful Serviciului Impozit pe Profit din Ministerul Finantelor Publice, Gheorghita Toma, in cadrul Seminarului National de Fiscalitate 2002, organizat, la Sinaia, de compania de consultanta in afaceri Rentrop & Straton. Potrivit afirmatiilor sale, pana in anul 2004, mai devreme deci de termenul limita din 2007, lista cheltuielilor nedeductibile va fi redusa, fiind eliminate acele reglementari care determina, in final, o dubla impozitare sau cele care supun impozitarii sume ce ar trebui sa fie recunoscute drept cheltuieli de productie. Primii care se vor bucura de o schimbare a legislatiei in acest sens vor fi companiile de leasing si clientii acestora. -Contractele de leasing vor fi scoase de sub limitarea deductibilitatii dobanzii. Pana acum, dobanda care depasea rata Libor sau Euribor nu putea fi dedusa la calculul impozitului pe profit, insa aceasta limitare va fi eliminata-, afirma Gheorghita Toma.

Reprezentanta Ministerului Finantelor asigura agentii economici ca regulile de constituire a provizioanelor, in prezent neconforme cerintelor europene, vor fi modernizate. O veste buna, in masura in care Finantele isi vor tine promisiunea, este intentia de a armoniza reglementarile in sensul protejarii creantelor neincasate chiar de anul viitor. -Vrem sa acordam, din 2003, o deducere pentru creantele neincasate (bed debts), macar pentru 50% din valoarea acestora-, afirma Toma. In prezent, firmele platesc impozit pe sumele pe care le au de incasat de la diversi parteneri, chiar daca acestea nu au fost platite.

Potrivit reprezentantei Finantelor, oamenii de afaceri ar trebui sa se astepte si la o normalizare a reglementarilor privind fuziunile, divizarile si transferurile de active. -Astazi exista restrictii la transmiterea pierderii de la societatea resorbita la cea care absoarbe, in cazul unei fuziuni. Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe profit nu recunoaste ca deductibila pierderea firmei resorbite preluate la firma care absoarbe. Pe viitor, regulile vor fi mai putin dure-, precizeaza Gheorghita Toma. Potrivit afirmatiilor sale, aceste restrictii ar putea fi eliminate fie in viitorul Cod Fiscal care se elaboreaza in prezent, fie, in cel mai rau caz, in reglementarea impozitului pe profit datorat in anul 2007.

Reglementarile fiscale vor fi curatate, de dragul aceeasi armonizari a legislatiei, si de prevederile care instituie o dubla impunere. -Se vor schimba regulile pentru impozitarea dividendelor incasate pe teritoriul national, dar mai ales pe cel international. In momentul de fata, dividendele primite din strainatate se mai impoziteaza o data si in Romania, desi s-a mai platit o data impozit si in tara respectiva. Or, exista cerinte exprese in vederea integrarii europene de a scoate din baza impozabila veniturile din dividende-, a declarat seful Serviciului Impozit pe Profit din Ministerul Finantelor Publice, Gheorghita Toma. In prezent, impozitul pe dividende este de 10% in cazul actionarilor persoane juridice si de 5% pentru actionarii persoane fizice. Scutirea totala de impozitul pe dividende ar putea fi acceptata, in principiu, din 2007. Exista insa si o conditie: participarea de capital trebuie sa fie mai mare de 25% si realizata cu cel putin doi ani inainte de acordarea dividendelor respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.