Retrocedarea imobilelor preluate in mod abuziv in perioada comunista se deruleaza in ritm de melc, pana in prezent fiind solutionate sub 5% din notificarile facute pe Legea 247/2005. Numai la nivelul Capitalei, din 41.000 de notificari, au fost rezolvate doar 5.600, dintre care doar pentru 1.671 de cereri s-a dispus si punerea in posesie a fostilor proprietari, 9,6% din notificari fiind respinse. Din cauza ritmului lent in care s-a desfasurat procesul de despagubire, reprezentantii asociatiilor de proprietari estimeaza ca vor fi necesari peste 15 ani pentru infaptuirea retrocedarilor promise.
-Ritmul actual in care se lucreaza este sub orice critica-, ne-a declarat presedintele Forumului Civic Romanesc, Adrian Iurascu, adaugand ca procesul a fost si este ingreunat si de activitatea comisiilor locale care nu respecta legea.
Comisiile locale, acuzate ca incalca legea
-Reprezentantii proprietarilor au transmis conducerii Autoritatii Nationale penru Restituirea Proprietatilor nemultumirea totala vizavi de modul in care autoritatile locale inteleg sa respecte si sa aplice Legea 247/2005, precum si asupra modului in care Autoritatea se implica efectiv-, ne-a declarat Iurascu. In fapt, Iurascu reclama ca la nivel local exista incalcari flagrante ale legii. Se constata ca, desi legea prevede acceptarea probei cu martori, exista cazuri in care aceasta proba nu este acceptata. In plus, comisiile locale solicita celor ce isi revendica fostele proprietati sa faca dovada circulatiei juridice a terenului, precum si dovada confiscarii bunurilor. -Este absurd sa ceri asa ceva, pentru ca este logic ca niciun comunist nu iti elibera vreo hartie prin care sa arate ca ti-au confiscat bunurile-, a subliniat Iurascu. Insa ironia merge mai departe, pentru ca cei care nu respecta prevederile legale nu sunt trasi la raspundere de chiar Autoritatea aflata in subordinea guvernului, care ar trebui sa gestioneze aplicarea corecta a legii. In fapt, reprezentantii comisiilor locale nu pot fi actionati in instanta decat de bietii proprietari care isi revendica bunurile.
Proprietarii lucreaza la o noua lege
O alta mare nemultumire a fostilor proprietari, si nu numai, este Fondul Proprietatea. -Ne-am exprimat in nenumarate randuri dezaprobarea vizavi de modul original in care autoritatile inteleg sa despagubeasca proprietarii prin Fondul Proprietatea-, a precizat Iurascu. Potrivit acestuia, Fondul, care a iscat numeroase controverse chiar in randul partenerilor de coalitie, este o organizatie iluzorie, o gaselnita. -Lucram in prezent la un proiect de lege de restituire-despagubire, care va fi supus dezbaterii asociatiilor de proprietari in maxim 30 de zile-, a declarat Iurascu. In plus, reprezentantii asociatiilor de proprietari au solicitat interventia de urgenta a presedintelui Traian Basescu pentru stoparea -afacerii- Proprietatea. In opinia lui Iurascu, asa cum prevede legea, fostii proprietari ar putea fi despagubiti acordandu-li-se bunuri si servicii. -RAPPS dispune de un fond de 80.000 de miliarde, alcatuit din garsoniere, apartamente etc., care ar putea fi acordate fostilor proprietari-, a subliniat Iurascu.
Operatiunile financiare ale Fondului Proprietatea trec la BCR
Existenta Fondului Proprietatea pare sa fie din ce in ce mai controversata. Recent, senatorul PD Marius Marinescu a declarat ca este un mega-SAFI al zilelor noastre, -o escrocherie, o gaselnita, o smecherie de care ar urma sa profite un grup de interese-. La randul sau, analistul economic Liviu Voinea considera ca -intermediarii de la firmele de administrare, cei care la un moment dat sau altul conduc Fondul, ar putea strange in mana lor o multime de titluri individuale de despagubire-. Operatiunile financiare ale Fondului vor fi derulate de Banca Comerciala Romana (BCR), dupa ce, la recomandarea CNVM, Fondul a renuntat la contractul semnat cu CEC.