Acasă Economic-Financiar România a fost penalizată cu 420 milioane de EURO pe POSDRU

România a fost penalizată cu 420 milioane de EURO pe POSDRU

DISTRIBUIȚI

La începutul săptămânii, în data de 3 mai 2016, la sediul Ministerului Fondurilor Europene a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Comisiei Europene și autoritățile române privind situația întreruperii Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și stabilirea măsurilor pe care România trebuie să le întreprindă.

Misiunea comună derulată de Autoritatea de Audit și Comisia Europeană a constatat un progres în ceea ce privește rata de eroare preliminară pentru aplicația transmisă în 31 decembrie 2015 la Comisia Europeană (valoare de 167,9 mil. Euro). Această rată de eroare a fost de aproximativ 3%. ”Mă bucur să văd că echipa de audit de la Comisie lucrează cu Autoritatea de Audit din România pe această aplicație. Acesta ar trebui să consitutie un model de colaborare în găsirea soluțiilor comune”, a declarat noul Ministru al Fondurilor Europene, domnul Cristian Ghinea.

În ceea ce privește sistemul de management și control pentru perioada de programare 2014-2020, în acest moment se lucrează la ”pachetul de desemnare”, scopul fiind instituirea unui sistem de management și control pentru Programul Operațional Capital Uman fundamentat pe proceduri simplificate și fluxuri operaționale viabile atât între instituțiile care gestionează programul, cât și între aceste instituții și beneficiarii asistenței. ”Mă aștept la proceduri simple și coerente și la eliminarea suprapunerii responsabilităților. De asemenea, voi încerca să evit unele greșeli făcute în perioada anterioară de programare și să schimb abordarea de la proces către impact și rezultate”, a completat domnul ministru.

Domnul Cristian Ghinea a subliniat faptul că, până în prezent, România a fost nevoită să plătească peste 420 milioane euro reprezentând corecții financiare aplicate în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, însă i-a asigurat pe reprezentanții Comisiei Europene că există un interes politic crescut pentru găsirea celor mai bune soluții de rezolvare a acestei probleme în vederea diminuării presiunii asupra bugetului de stat, dar și pentru finanțarea apelurilor de proiecte din cadrul Programului Operațional Capital Uman aferent perioadei 2014-2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.