Sistemul energetic romanesc a incheiat pe 1 februarie proba de functionare interconectata monitorizata timp de un an cu zona a doua a sistemului vest-european de transport a energiei UCTE.
Aceasta a fost ultima etapa pe care Romania trebuia sa o parcurga pentru a deveni membru cu drepturi depline in UCTE. -Raspunsul oficial privind admiterea tarii noastre ca membru cu drepturi depline in UCTE va fi dat de Adunarea Generala a organizatiei europene ce va avea loc pe 7-8 mai-, ne-a declarat directorul general al Transelectrica, dl. Jean Constantinescu. Amintim ca, incepand cu 1 februarie 2002, sistemul energetic romanesc functioneaza interconectat cu sistemele energetice ale Greciei, Serbiei, Macedoniei, Albaniei, Bosniei si Bulgariei. Puterea totala a sistemelor energetice din aceasta zona este de circa 53.000 MW, din care peste 50% o reprezinta capacitatea sistemelor din Romania si Bulgaria. Practic, sistemele energetice ale celor doua tari produc aproximativ 45% din energia din zona, asigurand in acelasi timp reglajul de frecventa.
Capacitatea de transport a energiei va creste, dupa interconectarea Romaniei la UCTE, atat catre Ungaria, de la 100 la 800 MW, cat si catre Republica Moldova de la 100 la 450 MW, a mai precizat reprezentantul Transelectrica. -In circa doi-trei ani dupa stablirea integrala a interconexiunii dintre zona I si II a UCTE, capacitatile de transport ale Romaniei se vor dubla, a afirmat dl. Constantinescu. Romania dispune de o capacitate de transfer pe interconexiuni, inainte de interconectarea cu UCTE, de circa 1.000 MW spre Bulgaria si 1.000 MW spre Serbia.