Home Economic-Financiar România, absorbție zero de fonduri europene în luna aprilie

România, absorbție zero de fonduri europene în luna aprilie

DISTRIBUIŢI

 

România nu a reușit să ia niciun euro de la Comisia Europeană în luna aprilie, potrivit digi24.ro. Iar luna mai nu se anunță mai bună, având în vedere că la Bruxelles au fost cerute rambursări în valoare de doar 5 milioane de euro. Oamenii din guvern se lăudau când au venit la putere că vor atrage bani europeni cu lopata, dar totul a fost o mare păcăleală întrucât era vorba de proiecte aflate deja de mult timp în derulare, iar deocamdată nu există proiecte noi, de anvergură, care să aducă banii de la Bruxelles.

Începutul de an părea să aducă un reviriment al absorbției de bani europeni. În februarie și martie, Comisia Europeană a rambursat României 1,4 miliarde de euro – o sumă uriașă, având în vedere că în tot anul trecut s-au primit 2,8 miliarde de euro. Banii din februarie și martie erau, de fapt, rambursări în baza unor cereri făcute din 2013, pentru proiecte mai vechi. Ca să ajungă la o rată de absorbție a fondurilor europene de 80 la sută, așa cum și-a propus Guvernul, România ar fi trebuit să trimită la Bruxelles cereri de rambursare de câte 500 de milioane de euro în fiecare lună. Realitatea este însă departe de această țintă. În intervalul ianuarie-aprilie, solicitările către Comisia Europeană au însumat, în medie, doar 39 de milioane de euro pe lună.

 

„Acum, practic, plătim cumva polița întârzierii contractărilor și întârzierii sau blocării unor proiecte în faza de implementare”, spune Dan Barna, specialist în fonduri europene, citat de digi24.ro.

 

Situația nu are cum să se schimbe prea mult în lunile care urmează, pentru că România nu a depus cereri de rambursări care să-i asigure o rată a absorbției semnificativă. În luna aprilie, România a cerut de la Uniunea Europeană doar 5 milioane de euro. Iar de la începutul anului și până acum, s-au depus cereri de rambursare de doar 155 de milioane de euro.

 

„Ceea ce în mod realist putem să așteptăm este nu o creștere foarte mare a absorbție în lunile următoare, cât mai ales în ultimele două-trei luni, când o să fie din nou o solicitare foarte mare”, spune Dan Barna.

 

Dintre cele șapte programe operaționale, singurul care a reușit să atingă o rată de absorbție de peste 50 la sută este cel destinat dezvoltării capacității administrative, dar alocarea totală pentru acest proiect este mică: doar 208 milioane de euro. În schimb, la programele foarte importante, cu alocări de peste 4 miliarde de euro, rezultatele sunt foarte slabe.

 

La Programul Operațional Transporturi, unde sunt alocați 4,4 miliarde de euro, România a absorbit până acum aproape 1,4 miliarde de euro, adică 31 la sută. Și este vorba în cele mai multe cazuri de proiecte vechi care au ajuns la decontare în 2013.

 

Aceeași situație și la Programul Operațional Mediu, unde absorbția este de 28 la sută dintr-un total alocat de 4,4 miliarde de euro.

 

Pentru toate cele șapte programe operaționale, rata medie de absorbție este de 33,8%.

 

Dintr-un total de 19,2 miliarde de euro, România a luat de la Uniunea Europeană doar 6,5 miliarde de euro în aproape șapte ani de la integrare. Ca să obțină și restul banilor, România mai are răgaz până la sfârșitul anului 2015. În ritmul actual de absorbție, însă, România ar putea să mai adauge cel mult 1 miliard de euro, ajungând la 39 la sută din total.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.