Acasă Economic-Financiar Romania vrea sa reintroduca taxele vamale la importul de zahar brut

Romania vrea sa reintroduca taxele vamale la importul de zahar brut

DISTRIBUIȚI


Daca inainte de 1989, in Romania se cultivau peste 250.000 hectare cu sfecla-de-zahar, in ultimii ani, media suprafetelor cultivate cu acest produs nu a depasit 44.800 de hectare. Suprafetele s-au diminuat proportional cu cresterea importului de zahar brut fara taxe vamale, din care in prezent se acopera 90% din necesarul intern al tarii. In acelasi timp, au scazut si productiile medii la hectar, de la 26.500 kg/hectar la 14.800 kg/hectar. Aceasta, in conditiile in care piata europeana a zaharului se reorganizeaza si se asteapta schimbari importante.

Fabrici cumparate pentru a fi vandute

Necesarul anual de zahar al Romaniei este de circa 500.000 de tone. Surse din cadrul Ministerului Agriculturii Alimentatiei si Padurilor (MAAP) declara ca din sfecla-de-zahar romaneasca se obtine numai cantitatea necesara asigurarii stocului de siguranta, adica 50.000 de tone. -S-a ajuns in aceasta situatie din cauza faptului ca un kilogram de zahar rafinat, cu taxa vamala de 45%, costa 14.823 de lei, cel obtinut in tara din sfecla-de-zahar se vinde cu 14.800 lei/kg, iar cel obtinut din zahar brut din import se comercializeaza cu aproximativ 1.000 de lei/kg mai ieftin. Cele mai mari cantitati de zahar brut sunt importate din Cuba si din Brazilia. Privatizarea fabricilor de zahar nu a condus la o imbunatatire a situatiei. Dintre cele 33 de astfel de unitati, 12 au trecut in proprietate privata, insa, in prezent, lucreaza numai noua si acestea la sub 50% din capacitate. Curios este faptul ca o parte dintre unitati a fost cumparata, dupa care a fost inchisa. Printre acestea se numara fabricile de zahar de la Timisoara si Urziceni. -Prin contractele de cumparare semnate cu FPS, acestea se obligau sa pastreze obiectul de activitate. Nu se stie insa daca exista clauze prin care noii proprietari sa fie obligati sa asigure continuitatea activitatii-, declara Viorel Negrea, presedintele patronatului din industria zaharului.

Legea zaharului, asteapta de doi ani in Parlament

In plus, surse din cadrul MAAP spun ca, prin strategia zaharului, semnata si de fabricile de zahar, acestea se angajau ca anul acesta sa contracteze cu cultivatorii de sfecla o suprafata de 100.000 de hectare, lucru care nu s-a intamplat. Suprafata insamantata nu ajunge nici la 50.000 de hectare. Una dintre propunerile MAAP pentru relansarea industriei zaharului consta in convingerea Ministerului Afacerilor Externe de necesitatea renegocierii Sistemului Global de Preferinta (SGCP), prin care importul de zahar a fost scutit de plata taxelor vamale. Acest lucru este normal, deoarece si alte tari, precum Polonia, au renegociat acest acord-, declara sursa citata. De asemenea, a fost elaborata o Lege a zaharului, care asteapta aprobarea in Parlament de mai bine de doi ani.


Legatura dintre producatori si procesatori s-a rupt

Anul acesta, sprijinul acordat de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor cultivatorilor de sfecla-de-zahar a constat in acordarea -milionului pe hectar- si subventionarea cu 50% la achizitionarea de samanta. Avand in vedere suprafata mica insamantata, se pare ca aceste facilitati nu au fost suficiente, principala problema fiind lipsa unor contracte ferme cu fabricile de zahar, in aceste conditii, producatorii riscand sa ramana cu sfecla nevanduta. Pentru anul 2002, strategia MAAP prevede acordarea unui sprijin 25% din totalul costurilor/hectar, infiintarea de laboratoare pentru determinarea calitatii in opt regiuni ale tarii si asigurarea intregii productii. Pentru aceste cheltuieli, suma totala s-ar ridica la 906 miliarde de lei, din care 719 miliarde de lei trebuie asigurate din bugetul ministerului, iar 187 miliarde de lei din surse externe extrabugetare. Pana in anul 2004, facilitatile urmeaza sa fie reduse treptat, astfel incat singurul ajutor sa fie pentru sprijinirea cu numai 25% a costurilor pe hectar, cu o suma de 1.137 miliarde de lei de la bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.