Acasă Economic-Financiar Rom?â?Ñnia, „ineficace” în 2008 la controlul subvențiilor pentru agricultură

Rom?â?Ñnia, „ineficace” în 2008 la controlul subvențiilor pentru agricultură

DISTRIBUIȚI

Curtea de Conturi a UE

Curtea de Conturi a Uniunii Europene (UE) califică drept „ineficace“, în cazul Romåniei, procedurile și controalele administrative destinate să asigure corectitudinea acordării de subvenții pentru agricultură de la bugetul comunitar în 2008 în cadrul sistemului de plăți pe suprafață.
Romånia a beneficiat anul trecut de 421 milioane de euro de la bugetul UE în cadrul Sistemului de plăți unice pe suprafață (SPUS), din bugetul total de 2,974 miliarde euro alocat acestui program, finanțat din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.
Raportul Curții de Conturi a UE, publicat ieri în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, acordă Romåniei calificativul „ineficace“ în ceea ce privește evaluarea sistemelor de supraveghere și de control, respectiv elementele de monitorizare din cadrul Sistemului integrat de administrare și control (IACS).
Inspectorii instituției europene au semnalat nereguli atåt în ceea ce privește procedurile și controalele administrative care au ca scop asigurarea corectitudinii plăților, dar și cu privire la implementarea și controlul sistemului BCAM, care condiționează acordarea fondurilor către fermieri de o serie de criterii agricole și de mediu.
Raportul arată că autoritățile romåne competente au primit cereri de plată (a fondurilor europene) depuse de o persoană fizică sau de o municipalitate pentru terenuri pe care alte entități desfășoară în realitate activități agricole.
Totodată, agențiile locale de plăți pentru agricultură au realizat 64.000 de corecții aduse cererilor de plată fără aplicarea de sancțiuni, iar 5.500 de fermieri au beneficiat de plăți duble sau excedentare, se arată în raport.
„În Romånia, peste 5.500 de fermieri au beneficiat de plăți duble/plăți excedentare în valoare totală de 2,2 milioane de euro. În unele cazuri, în care fermierii au solicitat reducerea suprafeței sau retragerea acelor parcele în cazul cărora controalele administrative încrucișate evidențiaseră depășirea parcelelor de referință, aceste solicitări au fost acceptate fără aplicarea de sancțiuni, ceea ce contravine legislației UE. De asemenea, statul-membru în cauză a aplicat incorect conceptul de eroare evidentă atunci cånd a acceptat ca suprafețele care depășesc suprafața parcelelor de referință să fie transferate către alte parcele de referință. Au existat 64.000 de corecții ale unor erori evidente efectuate de această manieră“, notează instituția europeană.
În plus, autoritățile din Romånia au fost doar „parțial eficace“ în implementarea și controlul criteriilor din sistemul BCAM (menținerea terenurilor agricole în bune condiții agricole și de mediu), se arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.