Acasă Economic-Financiar Salariatii de la Raiffeisen Bank ameninta cu actiuni de protest

Salariatii de la Raiffeisen Bank ameninta cu actiuni de protest

DISTRIBUIȚI

Situatie fara precedent in mediul financiar din Romania. Pentru prima oara, salariatii unei banci comerciale ameninta cu declansarea unor actiuni de protest, nemultumiti de conditiile de munca. Este vorba de salariatii bancii austriece Raiffeisen Bank, care au anuntat ieri ca vor protesta prin pichetarea Sediului Central al companiei din Piata Charles de Gaulles, din Bucuresti, incepand cu data de 17 aprilie a.c. Motivul il constituie neintelegerile aparute intre patronat si sindicat, ca urmare a -deciziilor abuzive si unilaterale luate de catre Consiliul de Administratie al Raiffeisen Bank-, dupa cum sustin liderii protestarilor. In replica, conducerea institutiei sustine ca a negociat cu sindicatul si a propus un protocol, pe care liderii au refuzat sa-l semneze. Asadar, daca decizia declansarii protestelor, luata de Consiliul de Coordonare al Sindicatului Raiffeisen Bank, va fi pusa in practica, vom avea de-a face cu prima actiune de acest gen din sectorul bancar romanesc. Decizia este surprinzatoare, stiut fiind faptul ca salariile din sectorul financiar-bancar sunt cele mai mari din Romania, situandu-se cu mult peste media celor din alte domenii de activitate.

Potrivit unor surse din mediul bancar, situatia invocata de catre sindicatul din Raiffeisen Bank nu ar fi una singulara, mai multi membri de sindicat din cadrul altor banci comerciale confruntandu-se cu probleme similare. -Probleme sunt, insa difera de la o banca la alta. Ceea ce ii determina pe oameni sa nu isi manifeste nemultumirea este frica de a nu-si pierde locul de munca, in conditiile in care salariul pe care il primesc nu este tocmai de neglijat-, ne-au declarat sursele citate.

In fapt, Consiliul de Coordonare al Sindicatului din cadrul bancii austriece reclama modalitatea de restructurare a salariatilor din unele compartimente ale bancii fara respectarea legii si a contractului colectiv de munca la nivel de unitate, dar si discriminarea care s-ar practica in randul salariatilor in ceea ce priveste modul de evaluare si stimulare a acestora. In plus, potrivit unui comunicat semnat de presedintele sindicatului, Maria Ditu, la nivel de companie nu ar fi respectat programul de lucru, iar patronatul ar fi refuzat sistematic dialogul cu sindicatul. In aceste conditii, sindicatul a luat decizia declansarii actiunilor de protest, amenintand ca ele vor continua pana la rezolvarea favorabila a revendicarilor.

Sindicatul refuza sa dea amanunte presei


Liderii de sindicat solicita initerea si mentinerea unui dialog permanent intre sindicat si patronat, inclusiv obligatia patronatului de a invita delegatii alesi ai sindicatului la sedintele Consiliului de administratie, conform prevderilor art. 30 din Legea nr 54/2003 cu privire la sindicate. In ceea ce priveste programul de lucru, consiliul de coordonare al sindicatului cere respectarea programului de 8 ore, afisarea acestuia la toate sucursalele si agentiile din tara si respectarea numarului de ore suplimentare prevazute de lege. In plus, sindicatul sugereaza ca patronatul a luat decizia disponibilizarii unor angajati, motiv pentru care solicita anularea deciziilor de concediere, emise de banca, fara consultarea sindicatului, dar si stabilirea de comun acord a criteriilor de evaluare, stimulare si promovare a salariatilor din cadrul bancii. Totusi, contactata telefonic, lidera de sindicat, Maria Ditu, a refuzat sa dea orice amanunte in legatura cu motivele concrete care au stat la baza acestei decizii, precizand ca mai multe amanunte ne vor fi furnizate luni, cand va fi declansata actiunea de pichetare. -Decizia de a nu furniza nici un amanunt in acest sens pana luni a fost luata la nivelul Consiliului de coordonare-, ne-a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari-Banci, Paraschiv Constantin.


Conducerea bancii declara:

-Am raspuns favorabil fiecarui punct pus in discutie-


De partea cealalta, patronatul Raiffeisen Bank mentioneaza ca a avut doua intalniri consecutive cu liderii sindicatului bancii, dar si cu reprezentantii Confederatiei Cartel Alfa, discutiile axandu-se pe lista de revendicari in patru puncte a protestarilor. -Am raspuns favorbil fiecarui punct pus in discutie de catre sindicat si consideram ca avem o baza solida pentru un dialog constructiv si ca nu exista motive pentru o actiune de protest. Cu toate acestea, liderii sindicali au declarat mai intai ca au un mandat sa semneze un protocol cu conducerea bancii, iar imediat dupa incheierea intalnirii au anuntat membrii de sindicat si presa ca nu renunta la actiunile de protest-, a declarat Steven van Groningen, presedinte&CEO Raiffeisen Bank. Potrivit acestuia, acuzatiile aduse Consiliului de administratie al bancii de catre liderii de sindicat sunt nefondate, -dupa cum au recunoscut si liderii sindicali in timpul intalnirii-. -In consecinta, consideram ca modul de actiune al sindicatului este incorect, iar in ceea ce priveste acuzatiile, ne rezervam dreptul sa luam masurile legale corespunzatoare-, a precizat Groningen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.