Acasă Economic-Financiar Sanatatea si fondul de somaj – -bogatasii- bugetului consolidat

Sanatatea si fondul de somaj – -bogatasii- bugetului consolidat

DISTRIBUIȚI

Executia bugetului consolidat pe prima jumatate a anului reflecta aceeasi realitate devenita regula in ultimii ani. Fondul pentu plata ajutorului de somaj, cel al asigurarilor de sanatate, la fel ca si toate celelalte fonduri speciale, cu exceptia celui destinat -dezvoltarii agriculturii romanesti-, sunt excedentare. Colectand venituri substantiale, pentru care nu primesc niciodata aprobarea de a le cheltui in intregime, acestea sunt obligate sa-si blocheze sumele excedentare in Trezorerie, pentru a fi redistribuite apoi in zone mai gaunoase ale economiei, chiar daca nevoie acuta de fonduri suplimentare exista si in sanatate, si pentru protectia sociala a somerilor, si pentru drumurile publice.

Dupa primele sase luni ale anului, Fondul de asigurari sociale de sanatate inregistra un excedent de 1.587,2 miliarde de lei. Veniturile colectate s-au ridicat la 25.967,4 miliarde de lei, in conditiile in care cheltuielile au fost aprobate doar pana la nivelul de 24.380,2 miliarde de lei. Un excedent si mai mare a avut in aceeasi perioada Fondul pentru plata ajutorului de somaj, acesta situandu-se la 2.908,5 miliarde de lei, ca urmare a veniturilor de 8.360,8 miliarde de lei pentru care nu s-au aprobat cheltuieli decat de 5.452,3 miliarde de lei.

In mod similar, Fondul special creat de Guvern pentru drumurile publice, la care contribuim toti atunci cand cumparam carburantii ce au inclus in pret celebra -taxa Basescu-, a ramas cu aproape 500 miliarde de lei necheltuite, veniturile de 3.204,1 miliarde de lei depasind cu aceasta suma cheltuielile. Excedente au inregistrat Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, unde diferenta dintre venituri si cheltuieli a fost de 306 miliarde de lei, in conditiile unor venituri de 2.231,2 miliarde de lei si a unor cheltuieli de 1.925,2 miliarde de lei, precum si Fondul special pentru protejarea asiguratilor, care a strans de la inceputul anului 151,5 miliarde de lei, fara a cheltui nici un leu, dat fiind faptul ca nici o societate de asigurari nu a intrat in faliment pentru a acorda despagubiri.

Toti acesti bani excedentari raman blocati in Trezorerie, pana cand Guvernul aproba realocarea lor. O privire pe aceeasi executie a bugetului consolidat la sase luni identifica si -gaurile-. In afara bugetului de stat, al carui deficit a ajuns in aceasta perioada la 29.334,3 miliarde de lei, statul mai are de acoperit un deficit imens la bugetul asigurarilor sociale de stat: 5.583,2 miliarde de lei ce trebuie -puse- de undeva pentru a asigura plata pensiilor. Spre aceasta zona sunt dirijate de obicei excedentele fondurilor speciale, caci pentru finantarea deficitului bugetului de stat, la fel ca si pentru plata creditelor contractate de ministere (11.396,4 miliarde de lei in primele sase luni), statul se imprumuta pe piata interna si internationala. Singurul fond special care a fost lasat sa cheltuiasca mai mult decat a strans in prima jumatate a anului a fost Fondul -Dezvoltarea Agriculturii Romanesti-, in acest caz generozitatea Finantelor fiind justificata de efectele catastrofale ale secetei si inundatiilor.

Pe ansamblu, deficitul bugetului general consolidat s-a situat la 17.862,1 miliarde de lei. In termeni nominali, veniturile au crescut cu 27,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in termeni reali cresterea fiind de 1,5 procente. Cheltuielile au crescut si ele in termeni nominali cu 23,3%, ceea ce in termeni reali inseamna o scadere de 1,9 procente. La jumatatea anului, veniturile nu s-au realizat decat in proportie de 44,95 fata de prevederile anuale, fruntase fiind aceleasi fonduri speciale (51,1% – la sanatate, spre exemplu), in timp ce asigurarile sociale de stat nu au strans decat 39,1% din cat si-au propus pentru intregul an, iar bugetul de stat doar 42,2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.