Home Economic-Financiar Scumpirea biletelor CFR, pacaleala de 1 aprilie

Scumpirea biletelor CFR, pacaleala de 1 aprilie

DISTRIBUIŢI

Scaderea dramatica a numarului de calatori si lipsa mijloacelor financiare necesare modernizarii trenurilor din parcul societatii CFR Calatori au determinat conducerea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) sa amane -pana la o data ce va fi stabilita prin hotarare de Guvern- scumpirea cu 31% a pretului biletelor de tren, ce urma sa intre in vigoare la 1 aprilie a.c. Potrivit ministrului transporturilor, Miron Mitrea, traficul de pasageri pe calea ferata a scazut cu peste 25 de procente incepand cu luna septembrie a anului trecut, una dintre principalele cauze fiind majorarea cu 41% a pretului biletelor de tren, incepand cu noiembrie 2001.

-Anularea deciziei de majorare a tarifelor are multiple motive economice, unul dintre ele fiind caderea continua a traficului de calatori. Pe de alta parte, ridicarea pretului biletelor nu ajuta la acoperirea pierderilor. Vom gasi alte solutii pentru rezolvarea problemelor. In perioada urmatoare, majorarea tarifelor va tine cont doar de rata inflatiei-, a precizat Mitrea. Ministrul a adaugat ca va fi reanalizat intregul sistem feroviar si vor fi adoptate masuri de eliminare a pierderilor prin alte mijloace, precum scoaterea din circulatie a trenurilor care nu sunt profitabile.

Este adevarat ca aceasta masura poate avea drept consecinta, pe termen scurt, o diminuare a pierderilor, insa experienta arata ca, pe termen lung, ea nu va da rezultate. Dovada este ca, in 2001, CFR Calatori a anulat peste 100 de trenuri de scurt parcurs, care operau in pierdere, dar cu toate acestea, compania a incheiat anul cu pierderi de peste 1.000 miliarde de lei. Pe de alta parte, starea precara in care se afla materialul rulant din dotare nu permite, practic, o diminuare rezonabila a pierderilor, intrucat costurile de exploatare a vagoanelor si locomotivelor (multe dintre ele avand varste respectabile, cuprinse intre 40 si 60 de ani sau chiar mai mult) sunt foarte mari si cresc de la an la an.

Avand in vedere aceasta realitate, MLPTL incearca inca de anul trecut sa obtina de la o banca comerciala un credit pentru modernizarea a 80-85 vagoane de calatori. Negocierile demarate initial cu Banc Post au esuat, banca solicitand garantii guvernamentale pentru acordarea imprumutului. In prezent, MLPTL a reluat negocierile cu mai multe institutii financiare, intre care BCR, de la care spera sa obtina un prim credit, in valoare de 20 milioane de dolari. Din pacate, si aceste negocieri se deruleaza cu dificultate, din cauza garantiilor speciale solicitate de BCR (vagoane si locomotive cu o vechime de maximum cinci ani s.a.), care sunt, practic, imposibil de oferit de catre CFR Calatori.

Situatia financiara dramatica in care a ajuns operatorul national de transport feroviar de calatori este si consecinta directa a scaderii simtitoare a subventiei bugetare alocate acestui sector. In 2001, pentru prima data dupa octombrie 1998 (data spargerii SNCFR in cinci companii), subventia de stat acordata CFR Calatori a fost diminuata, in loc sa creasca. Avand in vedere aceste prime -rezultate- inregistrate, este greu de crezut ca MLPTL va opera in continuare, pana in 2004, scaderi ale subventiei, asa cum anunta Miron Mitrea.

In conditiile in care confortul calatoriei se diminueaza continuu, pretul tot mai mare al biletelor de tren ii face pe tot mai multi romani sa opteze pentru mijloace de transport alternative, care sunt mai ieftine si mai la indemana. Oricine trece pe strazile din jurul Garii de Nord din Capitala poate vedea zeci de microbuze supraaglomerate care pleaca din jumatate in jumatate de ora spre zeci de destinatii. Multi astfel de transportatori lucreaza la limita legii, cu bilete neomologate si fara sa-si plateasca taxele catre stat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.