Acasă Economic-Financiar Seful Electricii vrea sa dea concurentei distributia de energie

Seful Electricii vrea sa dea concurentei distributia de energie

DISTRIBUIȚI

Fost om de casa al lui Radu Berceanu, Silviu Lucian Boghiu, a trecut, imediat dupa alegeri, in ograda PDSR, care l-a propulsat in functia de director general al societatii Electrica, masluindu-se rezultatele concursului organizat pentru aceasta functie.

Tot mai multi profesionisti din sistemul energetic contesta atat capacitatea profesionala a lui Boghiu, cat si modul in care acesta s-a imbogatit, acumuland averi fabuloase cu finantare din banii statului.

Ascensiunea dlui Boghiu in cadrul sistemului energetic a fost de-a dreptul spectaculoasa. El a fost adus in Bucuresti, de la Vaslui, in 1997 de catre ministrul de atunci al industriei si comertului, Radu Berceanu, care l-a numit in functia de director al IDEB, unitate subordonata Electrica SA. Un an mai tarziu, Radu Berceanu centreaza din nou si Silviu Lucian Boghiu marcheaza: este numit director general al Conel.

Concurs pierdut, director recuperat

In perioada cat a condus destinele IDEB, domnia-sa nu a facut decat sa promoveze interesele unei firme private concurente, careia i-a atribuit serviciul de iluminat public bucurestean. Aceasta manevra s-a facut prin trecerea cu titlu gratuit din proprietatea IDEB in cea a firmei respective a tuturor instalatiilor electrice de iluminat stradal.

Simtind ca i se infunda dupa numeroasele decizii controversate care s-au luat, dl Boghiu s-a dus cu jalba-n protap la Inalta Poarta, adica la minister, unde a gasit indurare. Si chiar mai mult decat atat, pentru ca Radu Berceanu a dat dispozitie ca unele controale sa fie stopate, iar in perioada urmatoare dl Boghiu s-a trezit propulsat in fotoliul de director general al Conel.

Tot in perioada in care el se afla la IDEB, au inceput lucrarile de renovare si modernizare a sediului din Bulevardul Ion Mihalache (fost 1 Mai) nr. 41-43. Fara nici o licitatie, gresia si marmura utilizate la lucrari au fost cumparate de la firma de profil a deputatului PD Adrian Videanu, bun prieten cu Boghiu.

Dupa un scurt stagiu in functia de consilier la o firma concurenta, care i-a recompensat in acest fel loialitatea, Silviu Lucian Boghiu revine in forta o data cu revenirea la putere a PDSR. Dovada ca a uitat de fostii sai amici din PD si a trecut cu arme si bagaje la PDSR sta faptul ca pe data de 15 martie 2001 el este numit in functia de director general al Electrica SA. Aceasta, chiar daca concursul organizat pentru acest post fusese castigat de dl Theodor Firican, inginer cu 30 de ani de experienta in sectorul energetic si la acea vreme director general adjunct al societatii Electrica.

Imediat dupa ce s-a vazut director general, Silviu Lucian Boghiu l-a destituit din functia de director adjunct pe dl Firican. El si-a format o noua echipa, aducandu-si din tara oameni apropiati intereselor sale: nasul de botez al fiicelor sale, Marcel Miron de la Suceava, precum si alte rude si prieteni de la Vaslui si Galati.

Relatia solida cu concurenta

La nici o saptamana dupa instalarea sa la conducerea societatii Electrica SA, dl Boghiu inaugureaza seria petrecerilor la vila de la Snagov a societatii. Mesenii sunt nimeni altii decat persoane din conducerea unor firme private. Unul din presedintii acestora nu a ratat ocazia de a se da in stamba, dansand pe masa si strigand din totii plamanii: -Boghiule, eu te-am pus director la Electrica, ca sa luam iluminatul in toata tara si sa cumparam distributia in marile orase-.

De asemenea, Boghiu si-a luat angajamentul fata de o firma concurenta ca va diviza Electrica SA in opt sucursale regionale, ceea ce este pe cale sa se intample. In urma divizarii, o societate cu capital privat urmeaza sa preia distributia de energie electrica din regiunile Bucuresti si Timisoara, cele mai solvabile. Dupa ce si aceste puncte din pactul cu concurenta se vor fi indeplinit, Silviu Lucian Boghiu ar urma sa fie promovat ca secretar de stat la Ministerul Industriei si Resurselor.

In cei trei ani de cand se afla in Bucuresti, Silviu Lucian Boghiu a fost protagonistul unui adevarat -american dream-, acumuland averi fabuloase din salariul sau de director si din cel al sotiei sale, de economist. In prezent, el detine un apartament de patru camere cu scara interioara, geamuri termopan si aer conditionat, doua masini de lux, o vila la Vaslui si o alta in curs de constructie in comuna Gruiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.