Home Economic-Financiar SNR va ramane singurul operator de comunicatii de stat

SNR va ramane singurul operator de comunicatii de stat

DISTRIBUIŢI

Liberalizarea pietei comunicatiilor incepand cu 1 ianuarie 2003 va aduce o dezvoltare exploziva a acestui sector si, asa cum apreciaza specialistii din domeniu, o crestere a serviciilor cu valoare adaugata. Evident, conditiile de concurenta inclusiv pe segmentul telefoniei fixe ii vor determina pe operatori sa ofere solutii complete de comunicare, mai bine zis pachete de servicii, aceasta traducandu-se printr-o nevoie sporita de surse financiare pentru investitii. Nu trebuie uitat ca de startul fiecarui operator pe piata liberalizata a comunicatiilor depinde chiar viitoarea evolutie a acestuia si bresa prin care acesta reuseste sa patrunda.

In aceste conditii, va fi destul de dificil pentru Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), singura ramasa in proprietatea statului, sa concureze cu operatorii privati, de la care se asteapta adoptarea unor politici agresive de investitii. Ministrul comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ca anul viitor actiunile SNR vor fi vandute prin intermediul Bursei dupa ce compania va angaja un consultant care sa-i intocmeasca raportul de evaluare. -Politica noastra este ca statul sa nu mai fie actionar la nici o companie implicata in sectorul telecomunicatiilor. Imi doresc sa vad SNR foarte repede la Bursa, iar daca vanzarea la Bursa inseamna privatizare, inseamna ca societatea va fi privatizata-, a afirmat Nica. Presedintele SNR, Gabriel Grecu, a subliniat, recent, necesitatea privatizarii SNR, in conditiile in care este singurul operator de pe piata comunicatiilor cu capital integral de stat, situatie in care nivelul fondurilor de dezvoltare este redus.

Vanzarea a minimum 40% din actiuni

Momentul vanzarii actiunilor pe Bursa trebuie ales cu multa atentie, avand in vedere declinul puternic din ultimii doi ani al pietei internationale de profil. Oficialul SNR a precizat ca, in primul rand, trebuie gasita o banca de investitii care sa acorde consultanta in procesul de privatizare. Pentru obtinerea efectului scontat de atragere a surselor financiare, conducerea societatii considera ca ar trebui vandut minimum 40% din capitalul social al SNR. -Daca dorim sa intram in competitie cu ceilalti jucatori de pe piata, mai ales in perspectiva liberalizarii pietei de profil, trebuie sa atragem surse de finantare pentru investitii in infrastructura. Vanzarea actiunilor pe piata internationala de capital si atragerea unui investitor puternic, care poate realiza o infuzie de capital consistenta, nu poate fi decat binevenita-, a declarat, recent, dl Grecu.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii, infiintata in anul 1991, prin reorganizarea si divizarea Rom Post Telecom, are un capital social de 1.375,8 miliarde de lei. Compania este principalul furnizor de servicii de radiocomunicatii din Romania si asigura suport de transmisii pentru telefonia publica, pentru retelele de telefonie mobila, pentru serviciile de cabloviziune, dar si pentru transmisiile de date si Internet. Presedintele comisiei de IT & C din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, considera ca Societatea de Radiocomunicatii dispune de o infrastructura dezvoltata, care sa-i permita sa ramana unul dintre principalii carrieri (operator care dispune de o retea magistrala ce asigura capacitati de transport foarte mari facand interconexiunea intre principalele orase), alaturi de CFR SA si RomTelecom.

VOIP – unul dintre primele servicii atacate de competitie

Conducerea SNR discuta, in prezent, cu reprezentantii RomTelecom problema interconectarii, astfel incat serviciile sale sa fie disponibile inca de la inceputul anului 2003. -Din cate am inteles, discutiile sunt extrem de intense, urmand ca intr-o prima etapa serviciile SNR sa fie disponibile in doua locatii, respectiv Bucuresti si Cluj-Napoca-, a spus Dan Nica. La inceputul lunii decembrie, SNR a incheiat un parteneriat cu grupul de firme Romania Cable Systems & Romania Data Systems (RCS & RDS), in baza caruia societatea de stat va utiliza reteaua de fibra optica a acestuia. Grupul RDS & RCS detine o retea de fibra optica cu o lungime de peste 2.000 de kilometri, dintr-un proiect total de 4.300 de kilometri. Finalizarea infrastructurii necesita investitii de 100 milioane de dolari.

Dupa liberalizarea pietei de telecomunicatii, la 1 ianuarie 2003, segmentul de piata vizat, in principal, de SNR va fi reprezentat de clientii din gama business. -Eu sper ca, in scurt timp, vom incheia un acord cu RomTelecom, care ne va permite, pana la 1 ianuarie 2003, interconectarea retelei SNR in sapte puncte de prezenta ale companiei si, pana la 1 martie 2003, in alte 16 orase, urmand ca in cursul anului viitor sa finalizam acest proces-, a declarat, recent, presedintele SNR, Gabriel Grecu.

In 2001, SNR a devenit primul furnizor de servicii de banda larga, putand asigura transmisii de date de calitate, conectivitate la reteaua Internet, servicii de voce VOIP, servicii cu valoare adaugata. Intr-o prima etapa, pana la inlaturarea monopolului RomTelecom, societatea de Radiocomunicatii a oferit serviciul VOIP numai pentru grupuri inchise de utilizatori. Data de la care utilizatorii vor putea apela la serviciile de telecomunicatii in sistem Voice over Internet Protocol (IP) (transmisii de voce si date prin Internet – n.r.) furnizate de alti operatori decat RomTelecom va fi chiar 1 ianuarie 2003, a anuntat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Dan Nica.

-Cu certitudine, vor fi companii care vor incepe sa furnizeze servicii clientilor in prima parte a lunii ianuarie, fie din 1 ianuarie, fie din 6 ianuarie – tinand cont de zilele libere – sau de la 10 ianuarie, cum am auzit si eu ca vor unii. Singura problema care ar putea crea intarzieri este interconectarea. Daca vorbim insa numai de serviciile Voice over IP, putem spune ca acestea vor fi disponibile chiar de la 1 ianuarie-, a precizat Nica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.