Acasă Economic-Financiar Stipo Dorohoi risca sa intre din nou in faliment

Stipo Dorohoi risca sa intre din nou in faliment

DISTRIBUIȚI

Dupa sentinta Tribunalului Botosani privind anularea procedurii de reorganizare judiciara si faliment, Stipo Dorohoi a reintrat in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Odinioara fabrica de renume in domeniul sticlariei, in prezent, la Stipo activitatea este oprita, iar oamenii care sunt in pericol de a-si pierde locurile de munca asteapta de la AVAS masuri concrete de repunere pe picioare a fabricii. Masuri care intarzie sa apara.


Societatea este grevata de datorii comerciale in valoare de 283 de miliarde ROL, suma inregistrata pana la sfarsitul anului trecut, la care se adauga cele acumulate de la inceputul anului si pana in prezent. Potrivit reprezentantilor sindicali, numai restantele catre furnizorii de energie si gaz se ridica la circa 3 miliarde de lei vechi. Pentru recuperarea acestor sume, dar si pentru achitarea salariilor restante din luna noiembrie a anului trecut, AVAS va vinde activele in bloc.

Desi sindicalistii sunt de acord cu vanzarea activelor in vederea recuperarii datoriilor, exista totusi nemultumiri vizavi de ritmul de melc in care se misca lucrurile. Liderul sindicatului Sticlarilor, Mihai Luca, acuza AVAS ca sta cu bratele incrucisate si nu face nimic pentru redresarea activitatii. -Avem in continuare curentul si gazul oprite, iar mai nou ne confruntam cu furturi de active din incinta cladirii, furturi dovedite de catre politie. Si nu putem face nimic pentru a stopa acest lucru-, ne-a declarat liderul sindicatului Sticlarilor, Mihai Luca. In plus, oamenilor care vor sa plece din uzina nu li se pot elibera documentele necesare din cauza lipsei energiei electrice. Potrivit punctului de vedere exprimat de catre AVAS, in prezent, Autoritatea are in derulare o analiza cu privire la situatia societatii comerciale, perspectivele de redresare si oportunitatea realizarii unui program de restructurare. -Aceasta analiza are in vedere modul in care se va putea diminua volumul datoriilor si cel al platilor restante pe care Stipo le inregistreaza, fiind stiut faptul ca strategia noii conduceri este ca AVAS sa preia cat mai putine societati dintre cele care au fost deja privatizate-, ne-au declarat oficiali din cadrul AVAS.

AVAS solicita in instanta valoarea prejudiciului adus de cumparator

In paralel cu incercarile de solutionare a problemelor de pe platforma, AVAS a solicitat in instanta stabilirea cuantumului prejudiciului adus statului de catre cumparator, in speta fostul presedinte al Consiliului de administratie de la Stipo, Gabriel Chiriac. Astfel, a fost formulata o cerere prin care s-a solicitat constatarea rezolutiunii contractului de vanzare-cumparare ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale, dar si obligarea acestuia la plata sumei de 48.216 euro, reprezentand penalitati de 20% din pretul de cumparare pentru neindeplinirea obligatiilor asumate prin contract. In plus, cumparatorul va fi obligat si la plata celorlalte daune, interese rezultate ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate, si al caror cuantum va fi determinat dupa efectuarea expertizei solicitate in aceasta cauza. -In acest sens, AVAS si-a rezervat dreptul de a-si majora cuantumul pretentiilor cu suma rezultata din efectuarea expertizei-, ne-au declarat reprezentantii AVAS.

Si fostul proprietar se simte prejudiciat

Dar, acesta nu este singurul proces pe care Autoritatea il are cu Gabriel Chiriac. Astfel, in martie anul trecut, Asociatia Salariatilor si Membrilor Conducerii Stipo Dorohoi, reprezentata de Gabriel Chiriac, a chemat AVAS in judecata pentru constatarea rezolutiunii contractului de vanzare-cumparare de actiuni, obligarea institutiei statului la restituirea pretului platit, in cuantum de 103.671 RON, dar si la plata de despagubiri datorate pentru nerestituirea la timp a pretului, calculate pana la data efectuarii platii. Insa, procesele de acest gen sunt de lunga durata. Intre timp, situatia la Stipo Dorohoi se degradeaza continuu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.