Acasă Economic-Financiar Studiu: Crenvurștii sunt din ce mai plini de aditivi și de E-uri

Studiu: Crenvurștii sunt din ce mai plini de aditivi și de E-uri

DISTRIBUIȚI

InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip crenvurști în perioada 2009 – 2017, pe baza studiilor din 2009, 2015 și 2017, concluziile fiind următoarele:

În ceea ce privește conținutul de aditivi alimentari/produs, s-a constatat o creștere a mediei și medianei, de la 5 E-uri în studiul din 2009, la 6 E-uri în studiul din 2015, la 7 E-uri în cazul studiul din 2017.

Cel mai mare număr de E-uri într-un singur produs a fost identificat în studiul din anul 2017, regăsindu-se 12 E-uri într-un singur produs.

La polul opus, cel mai mic număr de E-uri a fost identificat în studiile din 2009 și 2015, respectiv 4 E-uri per produs.

Totodata, a fost identificată o creștere a tipurilor de aditivi identificați în produsele studiate, de la 10 tipuri de aditivi identificați în 2009, la 16 tipuri de aditivi identificați în 2015 și la 21 de tipuri în 2017.

Cele mai des întâlnite E-uri sunt: E250 – Nitrit de sodiu, E450 – Difosfati, E621 – Monoglutamat de sodiu, E300 – Acid Ascorbic, E301 – Ascorbat de sodiu, E120 – Carmin
În ceea ce privește valorile nutriționale, în cadrul studiului din 2009 acestea erau menționate pe etichetă doar în cazul a 40% dintre produse, pentru ca în 2015 informația să fie menționată pe etichetă în cazul a 62.5% dintre produse, iar în 2017 să fie înscrise pentru toate produsele.

Cel mai mare aport energetic a fost identificat în studiul din 2015, unde un singur produs conținea 297 kcal/100g.
Produsele cu cel mai mic aport caloric au fost identificate în cadrul studiului din 2009, respectiv 162 kcal/100g.

Totodată, în urma analizei comparative a mediei și medianei, poate fi observat un trend ușor ascendent al Valorii Energetice în perioada 2009-2017.

În ceea ce privește conținutul de grăsimi regăsit în produsele studiate, cele mai mari cantități le-am regăsit în cadrul studiului din 2017, respectiv 26 g/100g. La polul opus, cel mai mic conținut de grăsimi a fost regăsit tot în studiul din 2009, respectiv 12 g/100g.

Dacă în studiul din 2009 niciun produs nu menționa conținutul de grăsimi saturate (acizi grași saturați), doar 25% dintre produse au menționat această informație în studiul din 2015, pentru ca, în cazul studiului din 2017, informația să fie inscripționată pentru fiecare produs.

Atât în studiul din 2015, cât și în studiul din 2017 exista câte un produs pentru care conținutul de grăsimi este reprezentat integral de grasimi saturate.

Crenvurștii sunt alimente procesate, iar alimentele procesate tind să fie mai bogate în grăsimi, zahăr, calorii, E-uri, coloranți și conservanți. Consumate în exces, ele favorizează îngrășarea și duc la probleme de sănătate grave precum cancere, boli de inimă etc.

În primul rând, pentru creșterea termenului de valabilitate al produsului și pentru controlul dezvoltării de bacterii, fungi sau mucegaiuri, crenvurștii conțin conservanți. Carnea conservată înseamnă în general conservare prin afumare, adăugare de conservanți sau sare.

Produsele analizate au conservanți adăugați (nitriți sau nitrați). Aceștia pot fi transformați în organism în compuși care sunt asociați cu un risc crescut de cancer. Unii dintre crenvurști conțin vitamina C (acid ascorbic) care se pare că pot să împiedice nitriții să se transforme în compuși cancerigeni, reducând astfel riscul de cancer asociat cu aceste substanțe chimice.

Unele produse sunt fierte și afumate. Afumarea este însă o altă metodă de conservare asociată cu un risc crescut de cancer. Studiile epidemiologice au arătat că există dovezi puternice privind legătura dintre carnea afumată și cancerul colorectal.

Așadar, afumarea cărnii nu este recomandată deoarece în cursul acestui proces se formează substanțe cancerigene. Cu cât temperatura fumului este mai ridicată, cu atât se formează mai multe substanțe toxice. De aceea, cel mai bine este ca fumul să fie rece pentru a se forma mai puține substanțe nocive.

Carnea afumată nu este recomandată nici copiilor, întrucât stomacul lor o digeră foarte greu.

În afară de procesul de conservare, crenvurștii nu sunt o alegere bună întrucât conțin și foarte multe grăsimi. Analizând etichetele, am constatat că majoritatea crenvurștilor conțin piept de pui în proporții variabile, de la 40 la 70 la sută, dar au slănină sau piele de pui adăugată, ceea ce înseamnă grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.

Tot sub aspectul informațiilor nutriționale, constatăm că acești crenvurști conțin proteine puține per 100 de grame, mult sub 21,9 g cât conțin 100 g de piept de pui. Și acest lucru se întâmplă în pofida faptului că produsele au adăugată proteină din lapte sau proteină vegetală.

Nici cantitatea de sodiu nu este neglijabilă. Acolo unde ea apare trecută pe etichetă, constatăm că are o valoare de peste 2 g per 100 de grame de produs. Astfel, dacă mâncăm 2 crenvurști, ne alegem cu 2 g de sodiu, ceea ce înseamnă aproape jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment. Așa că atenție la cantitatea de produse procesate pe care o consumați. Sarea în exces vă poate îmbolnăvi inima.

Așadar, crenvurștii nu sunt un aliment pe care să îl poată recomanda un nutriționist, atât din cauza conservanților conținuți, cât și a cantității mari de grăsimi saturate conținute, care face ca un singur crenvurst să ajungă și la 140 Calorii.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari dvs. si celor de la InfoCons ! Continuati astfel de articole pentru Informarea – Educarea – Constientizarea populatiei (sau, persoanelor interesate) despre produsele agro-alimentare, vestimentare, cosmetice, electronice etc. – falsificate, de proasta calitate, folosirea dublului standard; spre ex., in tara de origine a produsului respectiv, acesta, indeplineste anumite criterii de calitate, in Romania, …nu. Daca aveti timp, analizati si exemplificati (impreuna cu cei de la InfoCons) si calitatea sau, asa-zisa calitate a apei imbuteliate: apa plata, minerala. Multumesc si Felicitari din nou pentru initiativa !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.