Acasă Economic-Financiar Sursele pentru reducerea CAS rămân o mare necunoscută pentru președintele Băsescu

Sursele pentru reducerea CAS rămân o mare necunoscută pentru președintele Băsescu

DISTRIBUIȚI

 

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la o dezbatere a Fundației Mișcarea Populară, că nu este împotriva reducerii CAS cu 5%, el menționând însă că nu este „suficient de inteligent” să înțeleagă de unde se va susține măsura, care înseamnă 5,5 miliarde.

 

Președintele a declarat că o problemă formidabilă care generează probleme majore este deficitul Fondului de pensii. „În 2012, acest deficit a fost de 13,1% miliarde de lei, în 2013 a fost de 12,2 miliarde de lei, iar în 2014 este preconizat a atinge 12,5 miliarde de lei. Și aici vin și compar realitatea deficitului fondului de pensii cu anunțata intenție de reducere a CAS cu cinci procente. Vreau să știți că nu sunt împotriva ei, împotriva acestei măsuri. În același timp, recunosc că nu sunt suficient de inteligent să înțeleg de unde se va susține această reducere de CAS, în condițiile în care costul reducerii cu 5% a CAS-ului înseamnă 5,5 miliarde”, a declarat Traian Băsescu.

 

Potrivit acestuia, la cele 12,5 miliarde deficit al Fondului de pensii ar mai trebui adăugate, în cazul acestei reduceri de CAS, 5,5 miliarde. „Repet, susțin o astfel de măsură, dar nu știu să spun cum s-ar putea compensa deficitul pe care ea îl generează. În momentul de față, compensarea se face prin împrumuturi și din bugetul de stat. Se transferă banii. 12,5 miliarde înseamnă aproape trei miliarde de euro care se iau de la investiții și se duc în Fondul de pensii. Foarte bine. Trebuie să o facem, pentru că nu putem lăsa pensiile neplătite, dar accentuarea acestui deficit poate fi catastrofală, iar povestea deficitului structural de 1% până la sfârșitul anului 2015 rămâne doar o simplă declarație de intenție, și nu o preconizată atingere de obiectiv. Ca atare, cred că o politică responsabilă nu ne permite în momentul de față să accentuăm deficitele”, a menționat președintele Băsescu.

 

El a arătat că scăderea CAS este o soluție, dar că nu are o „soluție inteligentă”. „Ea ar fi mărirea salariului minim, dar este extrem de riscantă și peste noapte ar duce România într-o zonă în care pierde un avantaj pe care îl are în momentul de față, costul scăzut al forței de muncă, ceea ce stimulează atragerea investițiilor”, a mai afirmat acesta.

 

 

Potrivit lui Traian Băsescu, cea mai importantă soluție de relansare este legată de crearea de locuri de muncă. „Aceasta este soluția reală care ne va duce la reducerea deficitului Fondului de pensii prin creșterea numărului de contributori. Sigur, ne-am obișnuit să spunem: ANAF-ul să colecteze mai bine, nu știu ce altă instituție să controleze mai bine. Este clar că peste noapte nu vom putea crește eficiența ANAF-ului dacă aici este marea problemă”, a arătat Băsescu.

 

El a ținut să facă o observație, arătând că pe primele trei luni ale anului neîncasările la bugetul de stat sunt de 1,6 miliarde, iar pentru această lună, pentru luna a patra, se prefigurează o creștere cu încă 500 de milioane.

 

„Deci putem spune că luna aprilie ne găsește cu neîncasări de 2,1 miliarde de lei la bugetul de stat. În condițiile acestea, singura instituție blamată a fost ANAF-ul. Nu pot însă să nu privesc la faptul că ANAF-ul a realizat încasări mai mari decât anul trecut cu circa 4%, și atunci îți pui întrebarea: unde este partea de necorelare în bugetul de stat? Și, evident, ea este în umflarea artificială a veniturilor, în cele 17 miliarde exagerat adăugate la venitul bugetului de stat față de anul trecut. Deci, ANAF-ul nu este o soluție, pentru că el are o creștere de încasări, ci soluția este, așa cum începusem să vă spun, crearea de locuri de muncă”, a explicat președintele Traian Băsescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.