Acasă Economic-Financiar Sute de români țepuiți de brokerii de asigurări

Sute de români țepuiți de brokerii de asigurări

DISTRIBUIȚI

Sute de români care au cumpărat polițe de asigurare de la brokerul de asigurare Eli Asigurări Broker de Asigurare- Reasigurare SRL riscă să constate că nu au fost, de fapt, asigurați.
Deși brokerul a våndut polițele de asigurări în numele mai multor companii de asigurare, acesta nu a mai vărsat banii (primele de asigurare) la asigurători.
Astfel, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), arbitrul asigurărilor, a interzis temporar activitatea brokerului de asigurare Eli, pentru nedecontarea primelor către asigurători, în condițiile în care intermediarii de asigurări sunt obligați să depună la asigurători sumele încasate drept prime de asigurare.
„CSA atrage atenția, și pe această cale, cu privire la faptul că intermediarii de asigurări au obligația legală de a depune la asigurători sumele încasate cu titlu de prime de asigurare. Avånd în vedere că nerespectarea acestei obligații constituie contravenție, sancțiunile putånd ajunge chiar pånă la retragerea autorizației de funcționare, Comisia va acorda o atenție deosebită procesului de decontare a primelor de către intermediari către asigurători“, a anunțat Comisia.
Eli Asigurări Broker de Asigurare-Reasigurare a consemnat venituri de 3,1 milioane de lei în 2008 din activitatea de intermediere desfășurată pe piața asigurărilor, potrivit datelor CSA. Anul trecut, piața brokerajului în asigurări s-a ridicat la 488,53 milioane de lei.
Un alt caz în care românii s-au trezit fără asigurări, deși cumpăraseră polițe, este cel al brokerului de asigurări Capital & Alliance. Brokerul de asigurare era împuternicit să intermedieze polițe de asigurare în numele Allianz-Țiriac Asigurări SA și, respectiv, să încaseze primele de asigurare aferente acestor contracte. Cu ocazia controalelor efectuate de CSA s-a constatat că, deși brokerul de asigurare a încasat primele sau unele dintre ratele de prima de la asigurații pentru care a intermediat polițe de asigurare, acesta nu a decontat, integral, societății de asigurare aceste sume. Potrivit CSA, brokerul Capital & Alliance avea înregistrate prime de asigurare încasate și nevirate societății de asigurare în valoare de 357.606 de lei.
Comisia a interzis activitatea brokerului, iar Allianz-Țiriac a cerut în instanță declanșarea procedurii de faliment a brokerului de asigurări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.