Perioada castigurilor spectaculoase obtinute prin plasamente in titluri de stat va lua in curand sfarsit pentru romani. Cel putin asa anticipeaza Ministerul Finantelor. Daca pana nu de mult astfel de plasamente erau mult mai avantajoase pentru populatie decat depunerea banilor la una dintre bancile comerciale din tara, datorita dobanzilor mari oferite si riscului aproape inexistent, situatia se va schimba in cursul acestui an. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Oana, dobanzile anuale la titlurile de stat acordate populatiei vor scadea, in 2001, la 35%. -Cat de viabila este aceasta cifra se va vedea numai atunci cand statul va reusi sa si paseze titluri cu o dobanda atat de mica, in conditiile inflatiei actuale-, afirma analistul financiar Aurelian Dochia.
De la inceputul anului, statul a lansat patru emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie. Dobanda acestora s-a diminuat de la 44% in luna ianuarie la 42% in martie, mentinandu-se peste nivelul dobanzilor anuale acordate de majoritatea bancilor comerciale la depozite. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Oana, nivelul ridicat al dobanzilor acordate pana acum de stat s-a datorat nevoilor mari de finantare: -In primele trei luni ale anului am avut cheltuieli publice restante de peste 30.000 miliarde de lei. Asa ca am cumparat, am vandut, ne-am imprumutat, cum ar fi facut orice persoana aflata in dificultate-.
Oficialul din Finante precizeaza, de asemenea, ca dobanzile la titlurile de stat se stabilesc si in functie de dobanzile bancilor. -Dependenta este reciproca, bancile orientandu-se si ele, in stabilirea dobanzilor, in functie de dobanzile acordate de stat-, arata Aurelian Dochia. Potrivit afirmatiilor sale, daca statul ar reusi sa plaseze anul acesta titluri de stat la dobanzi de numai 35% ar fi un lucru pozitiv, demonstrand astfel ca piata este increzatoare in posibilitatile reale de reducere a inflatiei. -Bancile comerciale au inceput si ele sa reduca dobanzile la depozite, dovedind ca au incredere ca inflatia va fi mai mica decat cea de anul trecut. Mai putin evidenta este increderea intr-un nivel al inflatiei in acest an de numai 25%, asa cum si-a propus Guvernul. Daca acum dobanzile la depozite pe termene de un an sunt de 38-39%, pentru a obtine o dobanda reala de 5% rezulta ca bancile au scazut o inflatie pe care o estimeaza la 33-34% in acest an. Or, plasarea efectiva a unor titluri de stat cu dobanda de numai 35% ar insemna ca piata sa se astepte la o inflatie mult mai mica-, considera Aurelian Dochia.
Reducerea dobanzilor la titlurile de stat depinde in principal de diminuarea inflatiei. Daca piata nu crede ca anul acesta se va realiza o inflatie de numai 25%, nimeni nu va cumpara titluri de stat cu un randament situat sub cresterea preturilor. -Media lunara a inflatiei din primele luni nu este insa suficienta pentru atingerea acestei tinte de inflatie. Pentru a ne apropia de obiectivul stabilit, media lunara a inflatiei ar trebui sa coboare sub 2%. Luna aprilie este deja pierduta, datorita efectelor majorarii pretului la energie, efecte care se vor resimti, probabil si in luna mai-, adauga Dochia. Potrivit afirmatiilor sale, dobanzile mari la titlurile de stat au nemultumit, dar au si multumit, in egala masura, bancile comerciale. Acestea au fost bucuroase sa poata plasa bani in siguranta la stat, cu castiguri mari, nemaitrebuind sa-si bata capul cu creditarea riscantei economii reale. Pe de alta parte insa, bancile au fost nemultumite de concurenta statului, fiind nevoite, la randul lor, sa ofere dobanzi mai mari la depozite, crescandu-si astfel costul resurselor atrase.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane