Acasă Economic-Financiar Toamna aduce încă o scumpire a gazelor

Toamna aduce încă o scumpire a gazelor

DISTRIBUIȚI

Prețul gazelor naturale furnizate populației ar putea crește, de la 1 octombrie, din cauza creșterii prețului de import al gazului rusesc, a anunțat ieri Nicolas Richard, director adjunct al Direcției de tranzacții corporative de energie din Distrigaz Sud.
"În prezent, luăm gaze rusești cu 500 dolari pe 1.000 metri cubi, iar pentru trimestrul al patrulea estimările indică un nivel de 550 dolari la 1.000 metri cubi. Nu cred că există șanse ca prețul să nu crească, vom avea datele necesare la finele lunii septembrie. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei trebuie să decidă. Vom avea un impact al scăderii barilului de petrol în primul trimestru din 2009", a spus Richard.
Reprezentantul Distrigaz nu a precizat cu ce procent va crește prețul gazelor din octombrie. "Am făcut mai multe propuneri către autoritate, cu privire la posibilitatea de creștere a prețului și anumite cuantumuri, dar la ora actuală este greu de spus cu cât va crește exact, deoarece nu știm anumite variabile, precum cursul leu/dolar, scenariul de consum pentru trimestrul patru al anului sau prețul gazului de import din Rusia", a explicat Richard.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) analizează, în prezent, cererea operatorilor ce activează pe piața gazelor naturale, Distrigaz Sud și E.ON Gaz România, de majorare a prețului la gaze naturale.
Ultima majorare a prețurilor reglementate pentru gazele naturale a avut loc la 1 iulie, când tarifele au crescut, în medie, cu 12,5 la sută.
În prezent, prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii casnici este de 104,41 lei/MWh în cazul EON GAZ România și de 104,70 lei/MWh în cazul SC Distrigaz Sud SA București.
Decizia de ajustare a prețurilor a fost luată în urma creșterii costurilor cu achiziția gazelor naturale în perioada ianuarie – iunie 2008, precum și pentru recuperarea parțială a diferențelor de preț înregistrate în aceeași perioadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.