Acasă Economic-Financiar Toate taxele, impozitele si contributiile la stat vor fi stranse de o...

Toate taxele, impozitele si contributiile la stat vor fi stranse de o agentie unica

DISTRIBUIȚI

Pana in primavara anului viitor, toate taxele, impozitele si contributiile la stat vor fi colectate de o agentie unica, a declarat, ieri, in cadrul Seminarului National de Fiscalitate 2002, organizat de compania de Consultanta in afaceri Rentrop & Straton, Mihai Hura, directorul general adjunct al Directiei de Politica si Legislatie Fiscala din Ministerul Finantelor. Potrivit afirmatiilor sale, aceasta agentie nu va fi subordonata Ministerului Finantelor Publice, ci va apartine direct de guvern.

In prezent, taxele si impozitele la bugetul de stat sunt colectate de Ministerul Finantelor, contributiile de asigurari sociale sunt stranse de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), in timp ce contributiile la asigurarile de sanatate sunt colectate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS). Impartirea sumelor astfel colectate se face prin Legea bugetului, care aproba sumele ce pot fi cheltuite de fiecare institutie a statului in parte. -Agentia unica ce va aparea anul viitor se va ocupa si de colectarea veniturilor CNAS, ale Ministerului Muncii si ale bugetului de stat-, afirma Mihai Hura.

O noutate pe care viitoarea agentie o va putea introduce este – potrivit directorului general adjunct din cadrul Ministerului Finantelor – posibilitatea compensarii, prin intermediul acestei autoritati, a sumelor pe care agentii economici le au de recuperat de la stat cu datoriile acestora fata de diferitele bugete. -Foarte multe firme au de recuperat miliarde de lei de la stat, in contul taxei pe valoarea adaugata ce trebuie returnata. In prezent, cu toate ca noi am cerut si compensarea sumelor pe care le avem de incasat de la stat cu obligatiile pentru CAS, spre exemplu, ni s-a spus ca nu se pot face compensari decat in impozitul pe profit sau cel pe venit-, a declarat, ieri, reprezentantul unei firme participante la seminar. -Prin noua agentie s-ar putea face compensari si cu sume datorate in prezent altor institutii ale statului-, afirma Mihai Hura, directorul general adjunct din Ministerul Finantelor.

Crearea acestei agentii este una dintre recomandarile Fondului Monetar International. Intr-un raport privind transparenta fiscala in Romania, dat publicitatii zilele trecute, FMI arata ca obiectivul autoritatilor fiscale din tara noastra trebuie sa fie -integrarea tuturor responsabilitatilor legate de administrarea taxelor si impozitelor intr-o singura agentie independenta. Argumentele institutiei financiare internationale pentru necesitatea infiintarii unei astfel de unitati sunt reducerea birocratiei ce afecteaza in prezent contribuabilii si diminuarea costurilor cu care se face colectarea veniturilor statului.

Birocratia impovaratoare, legata de modul in care statul colecteaza diferitele taxe si impozite, a fost acuzata in repetate randuri de oamenii de afaceri romani. -Nu ar fi mai bine ca in locul teancului urias de ordine de plata pe care trebuie sa le emitem in fiecare luna pentru toate taxele si contributiile la stat, sa facem un singur ordin de plata pentru toate acestea, urmand ca agentia unica sa distribuie sumele catre destinatiile lor?-, se intreaba reprezentantii firmelor. Potrivit directorului general adjunct din finante, o astfel de propunere este luata deja in considerare pentru viitoarea agentie. -Asa se intampla, spre exemplu, in Franta, pentru ca, este adevarat, nu e normal sa se faca 40 de ordine de plata, cand unul singur este suficient, banii urmand sa fie impartiti inapoi pe bugete-, afirma Hura.

Potrivit fostului ministru de finante Daniel Daianu, ideea infiintarii unui colector unic este benefica. -In Italia, spre exemplu, exista Ministerul Finantelor, care se ocupa exact de o astfel de agentie, ce face doar colectarea, si exista un Minister al Trezoreriei, care distribuie resursele sau administreaza bugetul-, precizeaza Daniel Daianu.

Transparenta fiscala, inca departe

Infiintarea noii agentii, ceruta si de Fondul Monetar International, nu va rezolva insa toate problemele transparentei fiscale, comparate, in special, de inconsecventa si neclaritatea legislatiei in domeniu. -Anul acesta s-a intamplat un fapt unic, nemaiintalnit vreodata. In 30 de zile s-au schimbat trei legi esentiale – Legea accizelor, cea a TVA si Legea impozitului pe profit – fara a se tine cont de parerea partenerilor sociali. Toate au fost conditionate pentru eliberarea transelor a II-a si a III-a din acordul stand-by si s-au adoptat orbeste, fara a mai conta faptul ca se vor aplica, absolut neobisnuit, de la mijlocul anului. -De altfel, aceasta a fost si singura obiectie a sindicatelor: suntem de acord, dar sa se aplice de la 1 ianuarie 2003. Din pacate insa, nu a contat-, a declarat presedintele Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, Dan Radu Rusanu, in cadrul aceluiasi seminar de fiscalitate. Anormalitatea schimbarii legislatiei fiscale de la mijlocul anului a fost recunoscuta si de reprezentantul finantelor, Mihai Hura, care sustine ca un astfel de exercitiu obisnuit nu se va mai repeta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.