Acasă Economic-Financiar Ungaria a investit anul trecut 200 milioane de dolari in Romania

Ungaria a investit anul trecut 200 milioane de dolari in Romania

DISTRIBUIȚI

Valoarea capitalului investit de Ungaria in tarile vecine a atins anul trecut o cifra record de 160 miliarde de forinti, echivalentul a 603 milioane de euro. Volumul cel mai insemnat a ajuns in Slovacia, dar companiile din Ungaria au fost cat se poate de active si in celelalte tari vecine – se arata intr-o relatare a postului Radio Budapesta in limba romana.

Exportul direct de capital ungar a crescut in anul 2000, fata de 1999, cu peste 150%. Statisticile arata ca cea mai importanta crestere s-a realizat in exporturile spre Slovacia, Romania si Austria. Pe primul loc se afla Slovacia, unde firmele din Ungaria au investit aproape 300 milioane de euro. La acest rezultat remarcabil a contribuit in primul rand compania petroliera nationala MOL, care, pentru o suma de 250 milioane de dolari, a obtinut 36,2% din actiunile Combinatului Petrochimic SLOVNAT. Cu acest pas, MOL a pornit pe un drum care, potrivit strategiei companiei, trebuie sa duca la obtinerea primului loc intre companiile petroliere din regiune. In cadrul acestei conceptii, firma din Ungaria are o oferta si pentru privatizarea rafinariei poloneze din Gdansk, prin reusita careia MOL ar obtine un rol conducator pe piata poloneza a produselor petrolifere.

Investitiile ungare in Romania au ajuns la 200 milioane de dolari, prin care Ungaria a ajuns pe locul 12 intre investitorii straini. Cea mai mare parte a investitiilor s-a realizat prin crearea unor firme mixte. Din capitalul provenit din Ungaria in Romania, 30,4% a avut ca destinatie comertul cu ridicata, dupa care urmeaza comertul cu amanuntul, industria materialelor de constructii si industria constructiilor de masini. In randul investitorilor din Romania, pe primul loc se afla tot compania MOL, dupa care urmeaza societatea producatoare de medicamente RICHTER, societatea de produse ceramice ZALAKERAMIA si societatea de ambalaje DUNAPAK.

Chiar daca Ucraina nu a fost preferata de investitorii din Ungaria, totusi, valoarea investitiilor efectuate in Ucraina a ajuns la 50 milioane de dolari. Marimea, capitalul si capacitatea de admitere a riscurilor in cadrul majoritatii intreprinderilor ungare nu permit un export de capital mai insemnat in Ucraina. Totusi, anual, aproape 2.000 de firme din Ungaria realizeaza afaceri cu parteneri ucraineni. In ceea ce priveste vecinii din sudul Ungariei, din partea firmelor exista un interes mai mare pentru a participa la reconstructia si privatizarea din Iugoslavia, in special in domeniul sistemului energetic si infrastructural, in modernizarea magistralelor de titei si de gaz metan. In cazul Sloveniei, afaceri rentabile ar fi constructiile de cale ferata si de drumuri. Investitiile ungare in Croatia pot capata un nou avant incepand cu luna aprilie, cand va intra in vigoare acordul privind liberalizarea comertului. Investitorii din Ungaria se intereseaza de dezvoltarea infrastructurii, a energeticii si de modernizarea portului din Rijeka, dar atentia incepe sa se indrepte si spre zona turistica din Dalmatia. 5% din exportul ungar de capital a ajuns in Austria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.