Home Economic-Financiar Utilitatile si infrastructura ar putea atrage si in Romania finantari pe proiect

Utilitatile si infrastructura ar putea atrage si in Romania finantari pe proiect

DISTRIBUIŢI

– Pana in prezent, institutiile si companiile romanesti nu au convins prea des finantatorii ca pot genera suficiente fluxuri de numerar pentru a obtine bani prin astfel de programe


O alternativa la clasicele imprumuturi bancare sau la cele realizate pe piata de capital, prin emisiuni de obligatiuni, are sanse sa castige teren si in Romania pentru realizarea unor proiecte complexe, de dimensiuni mari. Este vorba de metoda finantarii pe proiect (-Project Finance-), in cazul careia bancile solicita garantii mult mai mici, pretinzand, in schimb, celor pe care ii finanteaza sa dovedeasca faptul ca pot asigura ulterior incasari suficiente pentru a rambursa sumele primite. Pana in prezent, institutiile si companiile romanesti nu ar reusit sa convinga in prea multe cazuri finantatorii ca pot indeplini astfel de conditii, finantarile pe proiect realizate putand fi numarate pe degete, si apartinand exclusiv portofoliului Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Un nou proiect de acest tip este pregatit in prezent de compania Apa Nova, impreuna cu Societe Generale.

Potrivit directorului general al Bancii Romane pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale, Patrik Gelin, -Romania are o capacitate ridicata de a atrage investitii prin metoda finantarii pe proiect, in principal in sectoare precum utilitati, infrastructura, apa si energie-. In cadrul seminarului -Project Finance-, organizat ieri de FinMedia, Gelin a aratat ca, in situatia finantarii pe proiect, garantiile acopera in medie doar 10-15% din valoarea investitiei. Pricipala conditie ceruta de investitor este ca proiectul sa genereze un flux de numerar suficient pentru acoperirea dobanzii si a sumei imprumutate. -In cazul constructiei unei autostrazi, spre exemplu, banca isi va recupera finantarea din taxele percepute celor ce vor utiliza infrastructura respectiva. Exista si riscul ca numarul celor care vor folosi respectiva autostrada sa fie sub asteptari, si de aceea este necesara o estimare cat mai corecta a incasarilor viitoare-, a aratat reprezentantul companiei de consultanta Gide Loyrtte Nouel, Christian Mindru.

-Avantajul este ca banca finanteaza un adevarat proiect economic si se bazeaza pe viabilitatea lui, garantiile reprezentand proiectul in sine. Riscurile sunt date de nerealizarea unui flux de numerar care sa asigure rambursarea imprumutului. Utilizarea acestei modalitati de finantare presupune unele modificari legislative, care sa reglemeteze situatia la nivelul autoritatilor centrale, dar mai ales locale-, a precizat directorul general al BRD, Patrik Gelin.

Cazurile in care companiile private reusesc sa atraga singure astfel de finantari sunt extrem de rare. In fapt, -mai mult de 90% din finantarile realizate in acest sistem sunt destinate parteneriatelor public-privat (PPP), intrucat presupun proiecte care sa permita venituri sustinute si permanente-, a declarat Simon Par Keeling, specialist in finantare pe proiect al Societe Generale Londra.

Finantarea pe proiect are si dezavantaje fata de imprumuturile clasice, cel mai important dintre acestea fiind costul mai ridicat. -Costul acestui gen de finantare este cu unu pana la cinci puncte procentuale peste cel al unei metode clasice de finantare pentru ca presupune un risc asociat mai ridicat, data fiind complexitatea proiectelor-, spune Par Keeling.

Pana in prezent, la finantarea unor astfel de proiecte in Romania a participat in principal BERD. Potrivit directorului pentru Romania al bancii, Hildegard Gacek, potentialul tarii noastre este semnificativ pe segmentul de telecomunicatii, energie si apa. BERD a finantat prin astfel de metode proiectele Connex GSM, in 1997 si 1999, Victoria Office Building, cu un cost total de 21,7 milioane de dolari, si Athene Palace Hilton, care a costat 61,4 milioane dolari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.