Acasă Economic-Financiar Valoarea tranzacțiilor imobiliare ar putea ajunge la 500 milioane euro în 2011

Valoarea tranzacțiilor imobiliare ar putea ajunge la 500 milioane euro în 2011

DISTRIBUIȚI

Valoarea tranzacțiilor imobiliare ar putea ajunge în 2011 la 500 milioane de euro, în creștere față de nivelul înregistrat în acest an, potrivit estimărilor DTZ Echinox, care consideră că diferențele dintre așteptările proprietarilor și cele ale investitorilor s-au diminuat."Cred că anul 2011 va concretiza multe dintre așteptările noastre din 2010, și anume atingerea unui volum investițional de aproximativ 500 milioane de euro, majoritatea tranzacțiilor fiind încheiate în T2 și T4.

Suntem în discuții avansate în legătură cu lansarea unor proiecte noi, dezvoltate atât de investitori locali, cât și internaționali.

Cu adevărat demn de semnalat este curajul și încrederea pe care le manifestă capitalul local. În majoritatea cazurilor, ne referim la achiziții de proprietăți generatoare de venit", a declarat agenției MEDIAFAX, Cristian Ustinescu, investment director în cadrul companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox.Ustinescu estima un nivel de 500 de milioane de euro și pentru 2010, însă tranzacțiile încheiate în acest an au totalizat doar jumătate din prognozele consultantului."

Analizând anul 2010 din perspectiva așteptărilor în ceea ce privește revigorarea pieței, putem afirma că a fost un an mai slab decât așteptările noastre, care estimam o valoare a investițiilor de 500 milioane euro. Privind în urmă, însă, valoarea tranzacționată în acest an reprezintă aproape o dublare a volumului investițional din 2009, deci o creștere semnificativă. Suntem încrezători că anul care va urma va concretiza multe din proiectele tergiversate sau suspendate anul acesta", a adăugat Ustinescu.În opinia sa, piața își va reveni într-un mod natural, organic, în condițiile în care așteptările proprietarilor și cele ale investitorilor se apropie, iar apetitul investitorilor crește odată cu apropierea datei limită la care expiră mandatele de investiții ale unor manageri de fonduri, în special aceia care au strâns fonduri în anii 2007-2008, având în vedere că aceste mandate au o perioadă medie de cinci ani.

"În același timp actualii proprietarii – majoritatea dezvoltatori rămași blocați în proiecte care urmau să fie vândute odată cu terminarea construcției și predarea către chiriași – încep să înțeleagă valoarea actualizată a banilor și oportunitatea de a-i plasa în viitoare proiecte cu randamente mai mari de 8%, cât obțin astăzi păstrând aceste proprietăți", a conchis reprezentantul DTZ Echinox.

Printre cele mai importante tranzacții cu proprietăți se numără cele realizate de fondul sud-african de investiții New Europe Property Investments (NEPI). NEPI a achiziționat la începutul anului de la dezvoltatorul Avrig 35 o parte din parcul Iris Park Pitești, respectiv hipermarketul Auchan și maga­zinul Bricostore. Va­loarea tran­­zac­ției a fost de 21 milioane de euro.Tot NEPI a mai cumpărat la sfârșitul lunii noiembrie imobilul de birouri Floreasca Business Park din București, dezvoltat de compania Portland Trust, pentru care a plătit 27,6 milioane de euro, preluând totodată și datorii de 73,6 milioane de euro.

De asemenea, fondurile ECDC (Charlemagne Capital) și Argo Capital Partners au intrat în centrele comerciale Era Shopping Park Retail din Oradea și Era Shopping Park Retail Iași dezvoltate de compania Omilos, prin investiții de 4,5 milioane euro.Totodată, Immo­finanz a finalizat o tranzacție începută în 2007 prin care a cumpărat 85% din centrul comercial Maritimo Shopping Center Constanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.