Acasă Economic-Financiar Videanu: Prețul energiei la nivel mondial se poate tripla, este nevoie de...

Videanu: Prețul energiei la nivel mondial se poate tripla, este nevoie de cele 2 companii naționale

DISTRIBUIȚI

Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat, ieri, că formarea celor două companii energetice naționale este necesară în condițiile în care criza energetică poate dura 20-30 ani, ceea ce ar putea conduce la o scumpire a energiei de trei-patru ori la nivel mondial.
„Criza energetică ar putea dăinui în următorii 20-30 ani de zile. Oare ne permitem să nu avem cantonate toate resursele energiei de bază? S-ar putea ca energia să fie de trei-patru ori mai scumpă la nivel mondial“, a spus Videanu, într-o conferință de presă.
El a subliniat astfel necesitatea formării celor două companii energetice naționale, care să producă la nivelul anului 2017 aproape jumătate din necesarul de energie.
Videanu a arătat că, în lipsa formării celor două companii, Hidroelectrica ar putea da faliment, în cazul în care Romånia ar trece printr-o perioadă de cinci ani de secetă, primul pas după formarea celor două companii fiind privatizarea managementului, iar apoi privatizarea la Bursă.
„La orizontul anului 2017, producția de energie va fi de 20% la o companie și de 20 și ceva la sută la cealaltă, restul vor fi producători privați, care vor crea o competiție reală pe piață“, a spus Videanu.
Guvernul intenționează să înființeze, prin comasare, două companii energetice.
Comasarea principalelor active de producție a electricității în două companii naționale poate duce la dobåndirea unei poziții dominante pe piață și la creșterea prețurilor, iar operațiunea trebuie pusă în aplicare doar după avizul Consiliului Concurenței, a anunțat luni autoritatea de reglementare.

Consiliul Concurenței: Mai degrabă avizăm pozitiv două companii energetice, decât una singură

Consiliul Concurenței va acorda aviz pozitiv mai degrabă pentru două companii energetice care să cuprindă mai multe active de producție a electricității, decåt uneia singure, caz în care riscul unui abuz de poziție dominantă este mai mare, potrivit președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu.
„Nu ne imaginăm cum va arăta o singură companie de energie de stat, pe cine va îngloba, dar dacă strånge 90% din piață este greu să spui că nu are o poziție dominantă“, a declarat Chirițoiu într-o conferință de presă.
Guvernul intenționează să înglobeze Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexurile energetice din Oltenia, Societatea Națioală a Lignitului Oltenie și Compania Națională a Huilei în două companii energetice.
Pe de altă parte, PSD și PNL susțin oportunitatea înființării unei singure astfel de entități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.