Acasă Economic-Financiar Zeci de mii de români sunt implicați în contrabandă

Zeci de mii de români sunt implicați în contrabandă

DISTRIBUIȚI

Contrabanda cu țigări este un fenomen care implică zeci de mii de oameni, mai mulți cărăuși cu baxurile și mai puțin cu camioanele, precum și milioane de cumpărători, pentru că în România sunt foarte mulți oameni săraci, a declarat, ieri, ministrul Finanțelor Publice, Sebastian Vlădescu.
„Țigările de contrabandă intră pe toată fâșia cu Moldova. Sunt cărăuși de baxuri, câte unu-două baxuri. M-aș bucura să fie cu camioanele, pentru că până la urmă camioanele le oprești. (…) E un fenomen care implică zeci de mii de oameni, care se ocupă cu contrabanda, și milioane de cumpărători“, a spus Vlădescu.
Ministrul spune că primii care încurajează contrabanda sunt cetățenii români. El s-a întrebat care ar fi reacția publică dacă inspectorii Gărzii Financiare ar face un control sever și ar sancționa cumpărătorii care nu prezintă bon fiscal, excluzând ulterior această variantă, întrucât Garda Financiară are prea puțin personal.
„Baza este generată de faptul că în România sunt foarte mulți oameni săraci. De aceea e contrabanda mai mică în Germania. Neamțul se duce să cumpere sticla de whisky din magazin și plătește 5-6 euro. Românul preferă să o cumpere din piață, cu 2 euro, și să nu știe ce e înăuntru“, a afirmat Vlădescu.
Mai nou, autoritățile se confruntă și cu cazuri de contrabandă cu usturoi chinezesc. „Este adus de regulă din China până în Moldova, ca să nu plătească aici toate taxele. Din Moldova se aduc câte două ladițe, câte trei lădițe de usturoi de către cărăuși, aceste lădițe ajungând la fabricanții de mezeluri care le includ în ciclul de producție“, a spus Vlădescu, la o discuție cu jurnaliștii. El a admis că din punctul de vedere al cumpărătorului produsul finit este mai ieftin, dar din punct de vedere al evaziunii usturoiul poate deveni o problemă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.