După protestul studenților mediciniști din Iași care sătui de mediocritatea profesorilor și a manualelor au ieșit în stradă, a venit rândul studenților din București să se revolte. Și cum spunea studenta MT: „Nu mai acceptăm abuzuri în mediul academic/profesional, ne luptăm pentru drepturile noastre, ne vindecăm traumele și construim comunități unite.”
Complet neinspirat și amintind de înfierările din timpul comunismului, tânărul prodecan pe probleme studențești al Facultății de Medicină, Ștefan Busnatu, pupilul profesoarei Crina Sinescu, a postat astăzi pe contul său de Facebook un mesaj în care i-a numit „instigatori” pe studenții vocali, așa cum nomenclaturiștii comuniști îi numeau spioni și trădători pe cei care ridicau capul.
Busnatu consideră că „foarte multe din mesajele circulate par nefondate si mai mult instigari la un protest fara substanta.”
„Aruncatul cu noroi prin afirmatii care nu au fost discutate si digerate in prealabil nu reprezinta insa metoda cu care se construieste ceva. Pentru a le rezolva vom organiza o serie de actiuni de consultare cu reprezentantii vostri pe serii si de aceea e foarte important sa le transmiteti acestora problemele pe care le intampinati in activitatea voastra studenteasca.”, a scris Busnatu.
Mesajul a declanșat risposta studenților
Studenții au ripostat curajos de pe conturile lor de Facebook
M.T.:
„Si pentru noi este dezamagitor sa fie numita INSTIGARE o discutie civilizata intre colegi.”
M.C.:
„Înțeleg că suntem în general o problema pe capul facultății când ne plângem, dar vrem sa fim ascultați și oricum pe grupul respectiv nu se complotează absolut nimic împotriva conducerii, ci doar o aducere la cunoștință că și noi contam. Și în plus de când un protest e ceva rău neapărat?
A și ca ultima idee s-au discutat de multe ori problemele in facultate mai ales taxa care e imensa și nu s-a rezolvat nimic, ba chiar s-a scumpit.
Daca chiar vă puneți pe rezolvat probleme, așteptam să vedem și rezultatele.”
A.E.F.:
„Stimate domnule prodecan,
A instiga in dex inseamna a indemna la ura, violenta. Noi nu incurajam astfel de comportamente, indemnam deschiderea subiectului abuzurilor psihice si verbale asupra studentilor, asupra nerespectarii drepturilor noastre (de ex. dreptul la contestatie, dreptul la a iti vedea lucrarea, dreptul la o evaluare corecta si unbiased).
Este o solutie de ultima instanta la care am recurs in urma anilor de suferinta psihica si plansete neauzite si neadresate de nici unul dintre dumneavoastra sau colegii dumneavoastra.
Dumneavoastra catalogati ca instigare postarile noastre care constau in povestirea experientelor personale traumatizante din facultate si postarea unor dovezi empirice, poze care arata mizeria si starea deplorabila din spitale si din facultate. Sunt poze cu tavane de sticla care au cazut in timpul lp-urilor, punand in pericol studentii. Sunt poze cu apa de ploaie in salile facultatii.
Asa ca daca nu ne sustineti, va rugam ca macar sa nu ne mai puneti bețe in roate.
Cu respect.„
A.M.T.:
„Legat de formularele de „feedback” completate anual, la finalul sesiunii, s-a ținut vreodată cont de doleanțele studenților? De probleme majore care sunt în unele catedre sau spitale? S-a luat vreo măsură pana acum pentru a „corecta” comportamentul profesorilor care spun cu atâta mândrie, și citez, „Nu ma interesează ca nu va convine, decanul (n.n. dr. Cătălin Cîrstoiu) a fost studentul meu și nu aveți ce să îmi faceți”? S-au făcut vreodată verificări pentru a vedea de ce se plâng studenții de modul de desfășurare al anumitor examene? Cum la contestatii, venind cu informații din cursuri care demonstrează erorile din grile, ni se spune că noi nu avem niciun drept să comentăm ceva? Sau acele formulare sunt concepute mai mult cu gândul de a ne face să credem că suntem ascultați, dar de fapt părerea noastră necontând la nimic? De 4 ani tot completez formularul în speranța că poate se va schimba ceva măcar pentru viitorii colegi, dar se pare că ne pierdem timpul degeaba 🙃.
Also, vă invităm și la un tur al vestiarele studențești. Știați că la Grigore Alexandrescu ne schimbam la -10 grade afara, intr-un container, ca mai apoi să intrăm în spital, unde în teorie se consideră a fi un mediu cât de cât steril? Asta în timp ce amfiteatrul era gol, dar „Nu aveam voie” să ne schimbam acolo pentru că suntem studenți. Că la Burghele trebuia să trecem prin cel mai insalubru culoar de la subsol pentru a ajunge într-un capăt al holului, numit vestiar, unde să ne schimbăm printre capcane pentru șobolani. Avem și filmări dacă nu ne credeți și aveți impresia că este doar „instigare împotriva conducerii UMFCD”.
B.I.
„Puțin complicat și descurajant să venim în audiență, în momentul în care problema pe care vrem sa o adresăm este chiar colega dumneavoastră de secție, stimabila doamna prof. dr. (n.n. Crina Sinescu) care comite în continuare abuzuri emoționale asupra studenților pe care decide sa ii ia complet aleator la examenul practic deși nu a ținut vreun LP cu nicio grupă (prima întrebare și însemnare pe foaia de examinare fiind extrem de relevantă- ești la taxa sau la buget?). Descurajant când managerul (n.n. Cătălin Cîrstoiu) spitalului unde te înghesui cu alte sute de studenți în cele 2 așa-zise vestiare și de unde se fură constant este chiar decan al facultății. Descurajant când ești nevoit sa cobori un etaj întreg sa te speli pe mâini pentru ca într-unul dintre laboratoarele ‘celei mai prestigioase facultăți de medicină din țară’ nu curge apă, deloc. Descurajant.”
B.R.
„Decat niste texte de 2 lei si niste pseudo-solutii pe care oricum nu le va implementa nimeni cata vreme ele implica o perturbare a zonei de confort in care se lamenteaza conducerea UMF-ului mai bine recunoasteti va nu va pasa.E mai onest.As fi scris un text mai exhaustiv dar sincer,merita sa consum un pachet de chibrituri la un aragaz defect?”
L.I.
„Nefondate vi se par plângerile cu privire la “vestiarele” oferite studenților?Nici nu trebuie sa ascultați plângerile,puteți sa verificați dumneavoastră.La SUUB,cel mai mare spital din țara unde sute de studenți se schimba pe holul spitalului,fata in fata cu magazinul Fornetti unde sunt doctori,pacienți etc.
Sau in vestiarul spitalului Sf. Ioan,la subsol,unde găsim gândaci de jumătate de palma și alte vietăți?Sunt multe alte spitale(Burghele) unde sunt condiții jalnice si nu le pot menționa pe toate pentru ca încă nu am avut ocazia sa am stagii in toate spitalele.”
A.N.
„Domnule prodecan,
cred ca un prim pas ar fi sa si citeasca cineva „formularele de feedback” pe care suntem invitati in fiecare an sa le completam, pentru ca problemele semnalate sunt departe de a se rezolva, iar cei care le produc cu atat mai departe de a fi trasi la raspundere, in baza „principiilor” pe care se fundamenteaza „comunitatea UMFCD”, care din pacate ne sunt cunoscute tuturor.
Ni se spune constant ca universitatea noastra e in top Shanghai, dar intr-o tara normala nu ar primi nici avizele de functionare, pentru ca nu ne oferiti nici macar minimele conditii de igiena si confort.”
Este trist ca o noua echipă, care a preluat conducerea UMF, să aibe același sau mai rău comportament ca vechea echipă. Proful Jinga, care se anunța un om al schimbarilor in bine, dezamagedte profund si reprezintă un exemplu prost prin susținerea unor oameni care ar trebui sa educe tinerele generații de viitori medici in spiritul profesionalismului, devotamentului profesional si corectitudinii. Mare păcat dle rector!
Camine batrani: Asistentele si medicii au diplome de studii? De ce este la moda sa duci parintii la azil? Cei care fac control la aziluri, sunt incorecti! La tv mereu se spune ca pensionarii nu muncesc dar primesc bani=pensie si cei care au servici le asigura pensia!