Acasă În Lume 45 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki

45 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki

DISTRIBUIȚI

MAE salută împlinirea a 45 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki. Acordul a adus o contribuţie substanţială la afirmarea şi consolidarea valorilor democratice, precum şi la o abordare cuprinzătoare a securităţii Europei prin cooperare în baza principiilor fundamentale de drept internaţional – aşa-numitul „Decalog de la Helsinki”.

În contextul actual, când în aria geografică a OSCE persistă provocări multiple şi complexe la adresa securităţii, „Decalogul de la Helsinki” reprezintă în continuare un reper esenţial al relaţiilor internaţionale.

România reiterează cu acest prilej angajamentul său ferm faţă de respectarea principiilor fundamentale menţionate în Actul Final de la Helsinki şi reiterează importanţa istorică a angajamentelor asumate acum 45 de ani.

Diplomaţia română a avut un rol instrumental în negocierea şi obţinerea consensului asupra Actului Final, iar apoi în configurarea instituţiilor şi practicilor CSCE/OSCE. Atât în timpul exercitării mandatului preşedinţiei rotative a OSCE, cât şi în multiple misiuni civile, reprezentanţii MAE au avut şi continuă să aibă o contribuţie esenţială la aplicarea principiilor asumate acum 45 de ani prin Actul Final de la Helsinki.

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe au realizat la această aniversare o expoziţie virtuală conţinând documente şi fotografii privind negocierea şi adoptarea Actului Final de la Helsinki. Mai multe detalii se gasesc la:

Actul Final de la Helsinki – de 45 de ani pentru securitate și cooperare în Europa✅Acum 45 de ani, la 1 august 1975,…

Publicată de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe pe Sâmbătă, 1 august 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.