Home În Lume CEJ a retras, pentru un viciu de procedură, Hamas de pe lista...

CEJ a retras, pentru un viciu de procedură, Hamas de pe lista organizațiilor teroriste

DISTRIBUIŢI

Justiția europeană a anulat joi pentru viciu de procedură înregistrarea mișcării palestiniene Hamas pe lista UE a organizațiilor teroriste, menținând însă înghețarea activelor organizației în Europa, informează AFP și Reuters.

Instanța UE a precizat că această anulare „nu implică nicio apreciere de fond cu privire la problema calificării mișcării Hamas ca grup terorist”. Uniunea Europeană a înscris Hamas pe lista sa neagră în decembrie 2001.

Sesizată de Hamas, instanța din cadrul Curții europene de justiție a afirmat că includerea acesteia pe listă nu se bazează pe o analiză a faptelor examinate și reținute în deciziile autorităților naționale competente, ci pe acuzații provenite din mass-media și internet.

„Cu toate acestea, poziția comună și jurisprudența necesită ca baza factuală a unei decizii” de acest tip să se bazeze „pe elemente concret examinate și reținute în deciziile autorităților naționale competente în sensul acestei poziții comune”, a afirmat Tribunalul Uniunii Europene.

Totodată, instanța a afirmat că menține efectele măsurilor pentru a se asigura că orice posibilă viitoare înghețare a fondurilor va fi eficientă.

Potrivit DPA, hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), principala instanță a UE, în următoarele două luni.

Tribunalul nu a acceptat în decizia sa contra-argumentul prezentat de Hamas. Potrivit curții, gruparea a susținut că nu poate fi înscrisă pe o listă cu organizații teroriste „pentru că a fost un guvern ales în mod legitim”.

Uniunea Europeană a creat lista sa cu organizații teroriste după atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA. Pe listă s-a aflat inițial aripa militară a Hamas, înainte de includerea și a aripii sale politice în septembrie 2003.

Din aceleași motive de procedură ca în cazul Hamas, Curtea Europeană de Justiție a retras în octombrie 2014 mișcarea separatistă Tigrii pentru Eliberarea Eelamului Tamil, menținând și în acest caz înghețarea activelor sale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.