Acasă În Lume ECA examinează sprijinul acordat de UE pentru lupta împotriva marii corupții din...

ECA examinează sprijinul acordat de UE pentru lupta împotriva marii corupții din Ucraina

DISTRIBUIȚI

Curtea de Conturi Europeană examinează sprijinul acordat de UE pentru lupta împotriva marii corupții din Ucraina

Ucraina este una dintre cele mai mari și mai proeminente țări care se învecinează cu UE și, ca atare, se numără printre cei mai importanți beneficiari ai politicii de vecinătate a acesteia. Curtea de Conturi Europeană va evalua eficacitatea acțiunii UE în combaterea marii corupții din Ucraina, care, prin predominanța sa, pune în pericol creșterea economică și dezvoltarea socială a țării.

Ucraina a făcut parte din politica europeană de vecinătate din 2003 și în cele din urmă a semnat un acord de asociere, acum șase ani, în urma „revoluției din Piața Maidan”. În ansamblu, Comisia Europeană a angajat aproximativ 15 miliarde de euro începând din 2014, devenind astfel cel mai mare donator pentru Ucraina. Obiectivul principal al UE este de a sprijini agenda de reformă a țării pe calea către integrarea economică și către o asociere politică mai strânsă. Lupta împotriva corupției este un element-cheie în realizarea acestor ținte.

Ucraina este caracterizată printr-un nivel scăzut de respectare a statului de drept și printr-un nivel de corupție foarte ridicat. Acestea se numără, în general, printre problemele majore ale țării, alături de sărăcie și război. Indicele de percepție a corupției din 2019 al Transparency International clasează Ucraina pe locul 120 din 180 de țări. Încă și mai îngrijorător este faptul că Ucraina suferă de pe urma marii corupții și a influenței oligarhice, care îi afectează în mod grav dezvoltarea economică. Controlul exercitat de oligarhia țării este extins la sistemul judiciar și la guvern, împiedicând orice dezvoltare democratică.

„Marea corupție și acapararea statului rămân fenomene omniprezente și sistemice în Ucraina și nicio schimbare reală nu poate avea loc atât timp cât ele nu sunt înlăturate de la rădăcină”, a declarat domnul Juhan Parts, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de acest audit„Dat fiind că Ucraina este una dintre principalele țări partenere învecinate ale UE, auditul Curții va evalua, cu precădere, eficiența și rezultatele sprijinului și ale măsurilor din partea UE pentru această țară.”

Acordul de asociere dintre UE și Ucraina consideră statul de drept și lupta împotriva corupției drept prioritățile-cheie ale sprijinului pentru dezvoltarea democratică, economică și socială a țării. În plus, UE a stabilit un set de condiții pentru asistența sa macrofinanciară și pentru programele de sprijin bugetar, precum și în ceea ce privește regimul de liberalizare a vizelor, solicitând să fie luate măsuri de prevenire și de combatere a corupției.

Auditorii vor examina îndeaproape dacă sprijinul acordat de UE Ucrainei a fost eficace în lupta împotriva marii corupții. În special, se va examina dacă:

o      Comisia Europeană a conceput măsuri adecvate;

o      sprijinul din partea UE a produs rezultatele scontate în combaterea marii corupții.

Transparency International definește marea corupție ca fiind „abuzul de putere la nivel înalt de care beneficiază câteva persoane în detrimentul multor altora, cauzând prejudicii grave și pe scară largă atât la nivel individual, cât și la nivel societal”.

Statul de drept presupune un sistem în care legislația este certă și previzibilă, în care fiecare are dreptul de a fi tratat de către toți factorii de decizie într-un mod demn, egal și rațional, în conformitate cu legea, precum și un sistem în care fiecare persoană are posibilitatea de a contesta deciziile în fața unor instanțe independente și imparțiale, prin intermediul unor proceduri echitabile. Fiind una dintre valorile fondatoare ale UE, statul de drept constituie și unul dintre principiile directoare ale politicii externe a Uniunii.

Analiza preliminară de audit publicată astăzi furnizează informații cu privire la o activitate de audit în curs referitoare la sprijinul acordat de UE pentru combaterea marii corupții din Ucraina. Auditul este programat să fie finalizat până la mijlocul anului 2021. Analizele preliminare de audit se bazează pe activități pregătitoare întreprinse înainte de începerea unui audit și nu trebuie considerate a fi observații, concluzii sau recomandări de audit. Textul integral al analizei este disponibil în limba engleză la adresa eca.europa.eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.