- Toate cele 43 de agenții ale UE primesc „ștampila de aprobare” din partea auditorilor pentru conturi și venituri corecte în 2022.
- Patru agenții primesc un „cartonaș galben” pentru cheltuielile lor, dintre care trei pentru deficiențe în materie de achiziții publice.
Unele dintre agențiile UE nu și-au gestionat finanțele anul trecut la fel de bine ca în anii precedenți, potrivit Curții de Conturi Europene. În raportul său anual privind cele 43 de agenții ale UE, publicat astăzi, Curtea de Conturi a validat din nou conturile și veniturile agențiilor pentru anul 2022, dar pentru patru agenții nu a fost în măsură să exprime o opinie favorabilă cu privire la modul în care au fost cheltuite fondurile din partea UE. În cazul a trei agenții, acest lucru a fost cauzat de probleme la achiziționarea de bunuri și servicii în conformitate cu normele aplicabile – o problemă persistentă și larg răspândită în agențiile UE.
În prezent, există 43 de agenții ale UE, situate în 23 de state membre. Ele au o influență majoră în domenii vitale din viața de zi cu zi a europenilor, cum ar fi mediul, sănătatea, securitatea și justiția. În 2022, ele au gestionat, în total, aproximativ 35 de miliarde de euro (în 2021, aproximativ 27 de miliarde de euro). În cadrul agențiilor lucrau 15 775 de angajați (14 431 în 2021), ceea ce înseamnă aproximativ 18 % din personalul total al UE, în fruntea listei aflându-se Frontex – Agenția UE pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă –, cu peste 2 000 de angajați și cu un buget de aproape 700 de milioane de euro.
„În mare, gestiunea financiară a agențiilor UE rămâne bună, dar am remarcat rezultate un pic mai puțin pozitive”, a declarat domnul François-Roger Cazala, membrul Curții care a condus auditul. „Deși contabilitatea este bine ținută, unele agenții ale UE ar putea face mai multe eforturi pentru a cheltui banii în conformitate cu regulile și trebuie să recunoaștem că deficiențele în materie de achiziții rămân un motiv de îngrijorare în cazul mai multor agenții.”
Dintre cele 43 de agenții, 39 au primit o opinie de audit favorabilă cu privire la plățile lor în 2022. În cazul celor patru care nu au reușit să obțină o notă de trecere (față de o agenție în 2021 și de trei agenții în 2020), sumele cheltuite în mod neconform au fost prea mari, totalizând aproximativ 28,2 milioane de euro. În cazul a trei dintre aceste agenții (Agenția pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii – CEPOL, Agenția pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă – eu-LISA și Centrul de Traduceri pentru Organismele UE – CdT), motivul a fost atribuirea și execuția necorespunzătoare a contractelor, în timp ce, în cazul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), situația se explica prin anumite deficiențe ale sistemelor de gestiune și de control ale centrului. În ansamblu, deficiențele în materie de achiziții sunt în creștere la nivelul agențiilor în acest an și reprezintă în continuare principalul motiv pentru care multe dintre ele nu reușesc să respecte normele atunci când efectuează plăți. Auditorii au identificat diverse deficiențe în materie de achiziții în contractele încheiate de 24 de agenții (14 în 2020 și 22 în 2021), aceste deficiențe însemnând că nu se putea garanta cel mai bun raport calitate-preț. De exemplu, un contract inițial pentru examinarea psihologică a noilor agenți a fost majorat de Frontex cu de peste 10 ori limita de 50 %, în timp ce Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) a atribuit un contract în valoare de 5 milioane de euro unei agenții de voiaj fără a publica în prealabil un anunț de participare. În ansamblu, auditorii au formulat 48 de observații cu privire la practicile în materie de achiziții ale agențiilor (în creștere de la 18 în 2020 și de la 34 în 2021), unele agenții fiind trase de ureche în mod repetat pentru noi deficiențe. Aceste observații au reprezentat aproape jumătate din totalul punctelor de îmbunătățire pe care auditorii le-au semnalat pentru 36 de agenții și care necesitau eforturi, de exemplu, în domeniul achizițiilor publice, al întocmirii bugetului, al recrutării și al controalelor.
Majoritatea agențiilor sunt finanțate aproape în întregime din bugetul UE, cu excepția câtorva, cum ar fi Comitetul Unic de Rezoluție (SRB), care se autofinanțează exclusiv din contribuțiile de la bănci (11,2 miliarde de euro în2022, 9,7 miliarde de euro în 2021). Bugetele proprii ale acestor agenții – excluzând SRB – au totalizat 4,5 miliarde de euro (în creștere de la 4,1 miliarde de euro în 2021), ceea ce reprezintă 3 % din ansamblul bugetului UE (2,5 % în 2021). În general, agențiile desfășoară activități tehnice, științifice și de reglementare. În plus, în 2022, cele șase agenții executive ale Comisiei Europene au gestionat 19,3 miliarde de euro de la bugetul UE (13,1 miliarde de euro în 2021) pentru a derula proiecte pentru Comisie, de exemplu cu scopul de a sprijini Pactul verde european și cercetarea. În fiecare an, auditorii evaluează dacă sunt fiabile conturile agențiilor și dacă operațiunile acestora de venituri și de cheltuieli respectă normele relevante. Anul acesta, auditorii au analizat, de asemenea, dacă agențiile au luat măsuri pentru a-și îmbunătăți eficiența energetică și pentru a-și reduce amprenta de carbon, ca mod de a-și aduce contribuția la acțiunile UE în domeniul climei și ca reacție la criza energetică cauzată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Aproape două din trei agenții ale UE au elaborat planuri pentru a îmbunătăți eficiența energetică și neutralitatea climatică a activităților lor.
Pentru o listă completă a agențiilor și pentru mai multe informații privind constatările auditorilor, vă rugăm să consultați textul integral al raportului anual privind agențiile UE, care este disponibil pe site-ul Curții, precum și documentul de sinteză intitulat „Auditul agențiilor UE pe 2022 – pe scurt”.