Home În Lume Femeile turce se revoltă împotriva oficialilor ce consideră maternitatea singura „carieră” posibilă...

Femeile turce se revoltă împotriva oficialilor ce consideră maternitatea singura „carieră” posibilă penru femei

DISTRIBUIŢI

Polemica lansată de președintele Recep Tayyip Erdogan în privința locului „natural” al femeilor în societate a luat o nouă amploare vineri în Turcia, după ce ministrul Sănătății a considerat că maternitatea este singura „carieră” posibilă pentru femei.

În cursul unei vizite efectuate joi în maternități din Istanbul unde se născuseră copii, ministrul le-a dat câteva sfaturi mamelor. „Mamele nu trebuie să se concentreze pe altă carieră decât maternitatea. Creșterea de noi generații trebuie să fie în centrul preocupărilor lor”, a spus Mehmet Muezzinoglu, citat de presa turcă.

Declarațiile sale au declanșat un val de indignare pe rețelele de socializare. „Maternitatea nu este o carieră”, a afirmat pe contul său de Twitter scriitoarea de succes Elif Șafak (foto). „Femeile din Turcia trebuie să decidă singure ce drum să urmeze în viață (nu să le fie impus de oameni politici)”, a adăugat ea.

O deputată a opoziției, Aylin Nazliaka, i-a sugerat ministrului să se abțină de la comentarii. „Declarațiile sale au un motiv ascuns. Scopul este să facă din femei cetățeni de categoria a doua”, a scris ea pe Twitter.

În replică, ministrul Muezzinoglu a afirmat vineri că „maternitatea nu este o carieră permisă oricui…, este o carieră indiscutabilă și sfântă”, a declarat el presei.

Președintele Erdogan considera în luna noiembrie egalitatea dintre femei și bărbați ca fiind „împotriva naturii”, subliniind că în islam rolul femeii este bine stabilit: maternitatea. Șeful statului, care militează ferm pentru ca femeile să aibă cel puțin trei copii, a comparat contracepția cu o „trădare”.

Erdogan, care a fost șef al executivului turc 11 ani înainte să fie ales președinte (în august 2014), este acuzat în mod regulat că încearcă să islamizeze societatea turcă, limitând, printre altele, drepturile femeilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.