Home În Lume Guvernul israelian a fost de trei ori pe punctul de a ataca...

Guvernul israelian a fost de trei ori pe punctul de a ataca Iranul

DISTRIBUIŢI

Fostul ministru israelian al apărării Ehud Barak a declarat că trei planuri de atac împotriva Iranului susținute de el și de premierul Benjamin Netanyahu au fost blocate de armată, relatează duminică AFP.

Ehud Barak a fost ministru al apărării în perioada 2009-2013. Acesta a declarat pentru un post de televiziune privat că au fost elaborate planuri de atac între 2009 și 2010 și aprobate de el și de Benjamin Netanyahu, dar șeful Statului Major de la acea vreme, generalul Gaby Ashkenazi, a răspuns negativ.

Anul următor, noul șef al Statului Major, generalul Benny Gantz, le-a explicat liderilor politici că există posibilitatea unui atac însă i-a avertizat asupra „riscurilor”, a mai spus Barak în interviul acordat în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Rezervele militarilor i-au convins pe Moshe Yaalon, actualul ministru al apărării și ministru al afacerilor strategice la momentul respectiv, și pe Yuval Steinitz, pe atunci ministru al finanțelor și actualul ministru al infrastructurii, a adăugat el.

Cei doi făceau parte din cei opt membri ai cabinetului de securitate și astfel Netanyahu nu a beneficiat de majoritatea necesară pentru a merge mai departe, a mai spus Ehud Barak.

În 2012, Israelul a vrut din nou să atace Iranul, dar s-a renunțat pentru că atacul „ar fi trebuit să aibă loc în același timp cu importante manevre militare desfășurate cu Statele Unite ceea ce risca să pună în dificultate Washingtonul și să dea impresia că americanii ar fi fost direct implicați în atac”, a mai spus el.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.