Acasă În Lume Iohannis: prima fază a acordului privind Brexit satisface România

Iohannis: prima fază a acordului privind Brexit satisface România

DISTRIBUIȚI

Prezent la Consiliul European președintele Iohannis a declarat: „Eu cred că se va ajunge la un acord. (…) Este un document foarte tehnic deja şi un document care pe noi ne satisface fiindcă, de exemplu, problema cetăţenilor români care se află în Marea Britanie este bine rezolvată, sigur şi pentru ceilalţi, nu doar pentru români, şi multe alte probleme. Problema extrem de spinoasă a banilor a fost practic negociată, mai rămân practic detalii de negociat, dar suntem mult mult mai departe decât un gentleman’s agreement sau o înţelegere de principiu, lucru care totuşi ne dă speranţe că până la sfârşitul lui 2018 vom avea o înţelegere clară”, a spus şeful statului înainte de participarea la reuniunea Consiliului European.

Iohannis a anunțat că la Consiliul European se va discuta şi despre migraţie, pentru care se încearcă găsirea unor soluţii pe termen mediu şi lung, cultură şi educaţie.

„Dorim să căutăm căi pentru a veni, de exemplu, în sprijinul tinerilor care vor să studieze”, a adăugat Iohannis.
Președintele a explicat că e pentru prima oară când are loc un Eurosummit cu participarea statelor care nu sunt membre în zona euro.
„Este o primă discuţie exploratorie la nivel de lideri şi aceste teme nu vor fi bătute în cuie astăzi. (…) Crearea unui fond european probabil va aduce, dacă se agreează, o întărire a disciplinei în materie, ceea ce nu este rău de loc, dar aceasta este o decizie care în primul rând trebuie să o ia cei din zona euro. Discuţiile în jurul unui ministru care este şi de finanţe şi pentru zona euro este o discuţie care încă este foarte aprinsă între membrii zonei euro. România nu are de gând acum să aibă o poziţie foarte pregnantă în zone unde deocamdată nu suntem membri. Noi ne concentrăm pe chestiuni, cum ar fi de exemplu, un proiect foarte bun de sprijinire a statelor care doresc să devină membre în zona euro”, a adăugat preşedintele Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.