Home În Lume Iranul va construi o a doua centrală nucleară la Bushehr, anunță televiziunea...

Iranul va construi o a doua centrală nucleară la Bushehr, anunță televiziunea publică

DISTRIBUIŢI

Iranul va lansa anul viitor construcția unei a doua centrale nucleare la Bushehr (sud), alături de centrala actuală construită de Rusia, a anunțat duminică televiziunea de stat, citându-l pe șeful programului nuclear iranian Fereydoun Abbassi Davani, relatează AFP.
"Iranul va construi anul viitor o centrală nucleară de 1.000 de megawați la Bushehr", a declarat Abbassi Davani fără a preciza dacă Rusia va fi asociată în acest proiect.
Televiziunea de stat nu a mai făcut alte precizări. Anul iranian viitor începe la 21 martie 2013 și se încheia la 20 martie 2014.
Liderii iranieni și-au exprimat de mai multe ori intenția de a construi aproximativ 20 de centrale nucleare, cu o putere totală de 20.000 de megawați, dar nu au făcut niciodată un anunț precis privind această intenție.
Centrala actuală de la Bushehr are de asemenea o putere de 1.000 de megawați și a fost inaugurată în 2010, după 35 de ani de lucrări și disensiuni politice, tehnice și financiare, Rusia reluând în 1995 proiectul abandonat de Germania după revoluția islamică din 1979 și după războiul dintre Iran și Irak (1980-1988).
Această centrală, construită de Rusia și administrată în comun de către echipe mixte de ingineri și tehnicieni iranieni și ruși, nu este complet funcțională. Abbasi Davani, citat ieri de mai mulți reprezentanți ai presei iraniene, a declarat că ea nu va funcționa la capacitate maximă decât începând cu luna noiembrie, cu aproximativ doi ani de întârziere față de obiectivul anunțat, în 2010.

Olga Dumitrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.