Acasă În Lume Manifestații în Franța, la New York, Washington și Montreal

Manifestații în Franța, la New York, Washington și Montreal

DISTRIBUIȚI

Peste 100.000 de persoane au ieșit în stradă în toată Franța miercuri seară pentru a aduce un omagiu victimelor atentatului sângeros contra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, potrivit AFP.

La Paris, 35.000 de persoane s-au adunat în Place de la Republique, în apropiere de sediul redacției Charlie Hebdo, potrivit poliției. Multe persoane arborau un autocolant negru sau o pancartă pe care scria „Je suis Charlie”, un slogan de solidaritate pentru cele 12 victime.

În al doilea și al treilea orașe ca mărime din țară, Marsilia (sud-est) și Lyon (centru-est), 7.000 de persoane și între 10 și 15.000 respectiv au ieșit în stradă.

La Toulouse (sud-vest), circa 10.000 de persoane s-au adunat, potrivit cifrelor poliției.

Mesaje de solidaritate și din România, unde mai multe persoane au aprins lumânări în fața ambasadei Franței din București.
    
Înfruntând un frig glacial, mai multe sute de persoane s-au reunit miercuri la New York, Washington și Montreal pentru a denunța atentatul împotriva săptămânalului francez Charlie Hebdo și a apăra libertatea presei.

La Washington, printre cei 300 de manifestanți se afla Christine Lagarde, directoarea FMI, venită pentru a-și exprima ‘solidaritatea cu compatrioții ei și simpatia sa pentru victime’.

‘Suntem toți încă în stare de șoc’, a declarat ea, evocând acești ‘caricaturiști care ne-au însoțit viața cotidiană în atâția ani. Eu am fost caricaturizată de Cabu și am surâs la vremea respectivă.’

Acest atentat comis în centrul Parisului ‘repune în cauză libertatea de exprimare’, a adăugat ea.

Manifestația în fața Newseum, muzeu consacrat presei în capitala americană, a fost organizată de un francez expatriat, Olivier Roumy, care ‘a trăit atentatele din 11 Septembrie în SUA, așa cum astăzi trăim un 11 Septembrie francez’, a declarat el pentru AFP.

Înainte ca numele victimelor să fie citite, Nihad Awad, director executiv al Consiliului relațiilor americano-islamice, a afirmat că evrei, creștini și musulmani ‘sunt uniți toți împotriva tiraniei’.

La New York, în pofida unei temperaturi de minus 20 de grade Celsius, mai multe sute de persoane, în mare majoritate francezi, au cântat Marseillaise, scandând apoi ‘Charlie, Charlie’ în Union Square.

Ambasadorul Franței la ONU, Francois Delattre, și consulul Franței la New York, Bertrand Lortholary, erau prezenți.

‘Cum să nu plângi ?’, a declarat printre lacrimi Pacale Padiou, o franțuzoaică venită împreună cu fiul său de 16 ani și cu soțul ei. ‘Nu mai avem dreptul să ne exprimăm ? Trebuie să fim uciși pentru asta ?’

‘Eu sunt jurnalistă, sunt generația Charlie, noi toți suntem Charlie’, a explicat Mylene Masse (28 de ani), bulversată. ‘Este înspăimântător. Dar nu au reușit. Au ridicat toată Franța în picioare.’

‘Nu credeam că într-o lună voi manifesta pentru viața negrilor (după cazul Garner, la New York) și acum pentru Charlie’, a comentat la rândul său Caroline Meziere, care lucrează în finanțe. ‘Chiar dacă suntem departe, rămânem francezi, suntem mândri de Charlie.’

În Canada, la Montreal, Quebec și Winnipeg, sute de persoane și-au exprimat de asemenea solidaritatea cu victimele.

Drapelele au fost coborâte în bernă pe mai multe edificii publice, precum primăria din Montreal și Adunarea națională din Quebec.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.