Home În Lume Moscova a prezentat imagini trucate cu un avion ce doboară zborul malezian...

Moscova a prezentat imagini trucate cu un avion ce doboară zborul malezian prăbușit în Ucraina

DISTRIBUIŢI

Președintele american Barack Obama a criticat dur Rusia sâmbătă pentru implicarea ei în conflictul din Ucraina, după ce televiziunea de la Moscova a difuzat în cursul zilei imagini despre care pretinde că ar dovedi că avionul malaezian de pasageri a fost doborât în iulie de un avion de luptă, relatează DPA.
 

„Agresiunea rusă” din Ucraina este „o amenințare pentru lume”, a afirmat Obama prezent la summitul G20 de la Brisbane, Australia.

Drept exemplu, el a făcut referire la „doborârea” avionului Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei, prezentând condoleanțe pentru cei 38 de australieni care și-au pierdut viața în tragedia aviatică.

Moscova a fost intens criticată pentru presupusa sa implicare în tragedia aeriană, experții afirmând că avionul malaezian a fost doborât în urma unei explozii similare cu cea provocată de o rachetă sol-aer. Separatiștii proruși sunt suspectați că au doborât avionul, provocând moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord, deși aceștia neagă comiterea atacului.

Rusia pretinde însă că avionul de linie a fost doborât de un avion de luptă, iar imaginile din satelit difuzate de televiziunea de stat ar dovedi tocmai acest lucru.

Anchetatorii din Olanda nu au descoperit dovezi că un alt aparat de zbor a zburat în apropiere de avionul de pasageri Boeing 777, care efectua un zbor între Amsterdam și Kuala Lumpur.

Televiziunea rusă a catalogat știrea drept una „senzațională”, difuzând-o chiar în perioada în care summitul G20 s-a deschis la Brisbane.

Premierul australian Tony Abbott ar urma să discute cu președintele rus Vladimir Putin despre tragedia aviatică, iar televiziunea rusă de stat susține că „dezvăluirile” sale sunt importante pentru confruntarea dintre cei doi lideri.

Moscova a fost criticată deja de Canberra pentru doborârea avionului, la bordul căruia se aflau și 38 de australieni. Premierul Abbott a pus vina pentru producerea tragediei pe umerii lui Vladimir Putin, întrucât Rusia îi susține pe separatiști în estul Ucrainei, și a cerut ca liderul rus să-și ceară scuze în timpul summitului G20.

„Situația prezentă nu este sustenabilă pentru pacea și economia mondială”, a declarat la rândul său la Brisbane secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, referindu-se la conflictul din Ucraina.

„Fac apel la lideri, în special la cei ai SUA, Europei și Rusiei, care se află la G20, să discute chestiunea”, a adăugat el.

Liderii american și ai UE vor discuta la Brisbane despre criza din Ucraina, a afirmat și președintele în exercițiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy. El a adăugat că UE va lua în considerare luni adoptarea de noi sancțiuni împotriva separatiștilor proruși.

„Vom continua să folosim toate mijloacele diplomatice, inclusiv sancțiunile, aflate la dispoziția noastră”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.

„Trebuie să evităm revenirea la un conflict la scară întreagă. Toate părțile ar trebui să respecte angajamentele asumate în septembrie”, a adăugat el.

Van Rompuy a mai spus că Rusia ar trebui să-și folosească influența asupra rebelilor pentru a implementa acordul de armistițiu semnat de Ucraina și separatiștii proruși la Minsk.

„Rusia trebuie să pună capăt afluxului de arme și trupe de pe teritoriul său în Ucraina. Rusia trebuie să-i retragă pe cei deja prezenți în Donețk”, a mai spus președintele Consiliului European.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.