Acasă În Lume Nu de revoluție avem nevoie

Nu de revoluție avem nevoie

DISTRIBUIȚI

Lumea-i cum este

Un analist informat sau care, oricum, nu vorbește de capul lui, americanul George Friedman de la Institutul Stratfor, nu exclude „un decembrie foarte fierbinte“ pentru România. Un răstimp prelungit de anarhie și demagogie – vicii ale democrației identificate încă de vechii greci – avem în mod cert. Neliniște socială și mișcări de stradă am avut și vom mai avea. Dar revolte? Revoltele sunt una dintre ipotezele de lucru ale lui George Friedman. Părerea domniei sale.
Cine s-ar putea revolta, populația, afectată de criză și de corupția și incompetența demnitarilor și funcționarilor statului? O asemenea mișcare n-ar putea fi spontană, ea ar trebui incitată de cineva, eventual de PSD, dar fie și așa, să zicem, cine s-ar angaja în ea, dacă majoritatea electoratului nu l-a votat pe Mircea Geoană la președinție pentru a-i asigura o victorie clară, adică imună la (eventuale) fraude? Încercările de a isca o „revoluție portocalie“ la noi i-au reușit într-un fel lui Traian Băsescu, dar numai în sensul că s-a instalat și reinsalat la Cotroceni și a câștigat în două referendumuri. A fost un fel de „revoluție de sus“, de fapt n-a fost revoluție. Iar PSD nu are nici putința, dar nici măcar intenția de a declanșa o revoluție de vreo culoare. Nu există nici pericolul unor tulburări violente de stradă de genul celor produse în Ungaria și amintite în context de Friedman. România nu are, din fericire, zurbagii extremiști, ca în Ungaria, unde se exercită vizibil și legal și formațiuni paramilitare contestatar active.
Și atunci, de ce avansează Friedman un asemenea scenariu, ca să nu zicem că „dă idei“, de revoltă? (Parcă Europa Liberă a cam fost dojenită, tardiv, de autoritățile americane că i-a îndemnat pe unguri la pieire în 1956). Oare printr-o revoltă s-ar putea ajunge la o clarificare a statutului geopolitic al României, care rămâne în continuare un teren neadjudecat pe deplin, disputat între Washington și Moscova, mai ales de când cu președinția Obama, care nu mai bagă în seamă zona noastră de lume și vorbește eventual despre ea doar cu Moscova? Dar românii nu vor ieși în stradă pentru a forța o asemenea „clarificare“ (și nu pentru că nu și-ar dori-o), chiar dacă i-ar incita de pe margine unii sau alții, chiar dacă sunt tot mai nemulțumiți de viața pe care o duc și le e tot mai scârbă de conducătorii lor. Nu vor ieși românii în stradă nici sub flamuri ale luptei anticomuniste, la două decenii după ce comunismul a murit instituțional. Și Traian Băsescu a fost comunist (a recunoscut-o chiar el), și lideri importanți ai PSD se trag din comunism, dar oricum, nu comunismul (real sau nu) îi frământă în primul rând pe cetățenii acestei țări. Când aduce în discuție această pistă, George Friedman se vădește de fapt prizonier al logicii războiului rece, cum remarca de altfel mai deunăzi cineva. Le pasă românilor de comunism cum le mai pasă Statelor Unite de fosta Europă Răsăriteană.
Dar că țara se apropie impetuos de un prag al suportabilității cetățeanului este cât se poate de adevărat. Colapsul economic și cel social sunt tot mai evidente, iar România devine tot mai inguvernabilă. Avem un președinte reales cu o majoritate infimă și contestată, un govern care nu este plenipotent constituțional, nu avem buget, nu putem obține împrumut extern, nu mai sunt bani de salarii și pensii, că de investiții ce să mai vorbim. Iar clasa politică ignoră aceste realități grave. Soluția trebuie să vină însă tot de la actuala putere și actuala opoziție (care vor fi fiind ele), n-avem încotro, trebuie să lucrăm cu materialul la îndemână. Oricum, nu ne ajută la ceva mișcările de stradă, revoltele, revoluțiile portocalii sau cum ar mai fie ele.
Nu de revoluție are acum nevoie românul, chiar dacă e tot decembrie. O revoluție a fost acum 20 de ani și nu știm nici acum ce să facem cu ea. Până și Institutul Revoluției, cu președintele său Claudiu Iordache, a fost hăcuit, practic terminat, de o neconstituțională și idioată lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.